Članak

Rehabilitacija nakon 20 godina napuštenosti: Dvorac u Toskani iz 17. stoljeća

Dvorac Castello di Sammezzano smješten u italijanskoj Toskani, izgradili su španski plemići još u ranom 17. stoljeću. Čak ga je jednom prilikom posjetio i car Charlemagne prije no što je pretvoren u

Dvorac Castello di Sammezzano smješten u italijanskoj Toskani, izgradili su španski plemići  još u ranom 17. stoljeću. Čak ga je jednom prilikom posjetio i vladar Charlemagne prije no što je pretvoren u hotel i restoran. 

Kako je hotel zatvoren '90-ih godina prošlog stoljeća, tako su permanentno zatvorena vrata dvorca i od tada je prazan i napušten.

Iako je zadnji puta renoviran davne 1889., zadržao je svoj autentični izgled.

Dvorac sada ide na aukciju, a poznavaoci  značaja građevine su zabrinuti da će se umjesto u muzej, pretvoriti u luksuzni spa hotel.

Mladi holanđanin Roman koji je objavio fotografije dvorca je rekao da se do dvorca mora hodati jako dugo kroz šumu, ali da pogled na građevinu zaista oduzima dah.

- U dvorcu možete vidjeti nevjerovatne detalje ručno rađene, naročito na predivnom stropu. Nisam mogao povjerovati kako enterijer dvorca izgleda lijepo u realnom vremenu tako da sam sjeo na pod par minuta samo posmatrajući, ushićeno priča Roman.

Grupa volontera pokušava spasiti dvorac od odlaska na aukciju jer bi ga željeli vidjeti kao muzej, a ne hotel.

#Lifemagazin