Članak

Poginuo u odbrani grada prije 24 godine: Vinku je Sarajevo bilo važnije od Olimpijade

Dan prije puta na Olimpijadu u Barceloni, gdje je trebao predstavljati našu zemlju u džudou i nositi zastavu nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine, 8. maja 1992. godine braneći Sarajevo, tok

Dan prije puta na Olimpijadu u Barceloni, gdje je trebao  predstavljati našu zemlju u džudou i nositi zastavu nezavisne države Republike Bosne i Hercegovine, 8. maja 1992. godine braneći Sarajevo, tokom čuvene bitke za Hrasno Brdo poginuo je Vinko Šamarlić, piše novinska agencija Patria.

Šamarlić je od bh. vlasti dobio dozvolu da napusti linije i priprema se za Olimpijadu. Ali, on nije želio napustiti svoje saborce iz Specijalne jedinice MUP-a RBiH Odreda Bosna.  

Svoju posljednju bitku i meč imao je tog 8. juna.

Šamarlić je bio istaknuti džudista kluba Željezničar, s kojim je osvojio brojne medalje i koji ga je odveo do mjesta reprezentacije Bosne i Hercegovine.

U sarajevskom naselju Ilidža, danas jedna ulica nosi njegovo ime. Džudo klub Željezničar, u znak sjećanja na ovog vrhunskog sportistu i heroja odbrane Sarajeva, tradicionalno organizira Memorijalni turnir "Vinko Šamarlić".

Šamarlić je posthumno odlikovan i "Zlatnom policijskom zvijezdom", "Medaljom za hrabrost" i "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".

Rođen je 8. marta 1964. godine, u Crkvici kod Zavidovića gdje je završio osnovnu školu. Potom je došao u Sarajevo gdje je završio Srednju policijsku školu nakon koje počeo raditi kao policajac. Specijalac postaje 1985, kada dolazi na funkciju komandira borbene jedinici s činom kapetana.

Povodom 24. godišnjice odbrane Hrasno brda danas je održan tradicionalni VI „Marš sjećanja Vinko Šamarlić“, a zatim je otkrivena spomen-ploča na mjestu pogibije Vinka Šamarlića.

#BiH