Članak

Odbrana Dautbašića ispitala Azru Sarić, nastavak suđenja 29. juna

Na Sudu BiH održan je nastavak suđenja u slučaju Fahrudin Radončić i drugi, a danas je svjedokinju Azru Sarić koja se već treći put pojavljuje na suđenju ispitivala odbrana drugooptuženog Bakira Dautb

Na Sudu BiH održan je nastavak suđenja u slučaju Fahrudin Radončić i drugi, a danas je svjedokinju Azru Sarić koja se već treći put pojavljuje na suđenju ispitivala odbrana drugooptuženog Bakira Dautbašića, advokatica Tatjana Savić piše bh. novinska agencija Patria.

Fahrudin Radončić, prvooptuženi u ovom slučaju obratio se Sudskom vijeću i zatražio pozivajući se na neke presude Evrospkog suda i konvencije o ljudskim pravima da Sud dozvoli objavu iskaza svjedokinje Azre Sarić govoreći da ukoliko je potrebno da ostane rješenje o neobjavljivanju fotografije i imena i prezimena ali da je glavni pretres otvoren za javnost i da ne vidi šta je sporno u vezi sa objavom onoga što ona govori. Sud je nakon kratkog povlačenja ipak donio rješenje i odbio zahtjev odbrane te je suđenje i nastavljeno.

Asim Crnalić, Radončićev advokat istakao je da je u ovom momentu to procesna odluka i nema pravo žalbe. Također, on je kazao u izjavi za medije nakon ročišta da u dosadašnjoj praksi nije imao slučaj da suđenje bude otvoreno za javnost, a da svjedočenja ostanu tajna.

- Gospodin Radončić je objasnio zbog čega smatra da je potrebno da javnost sazna sadržaj tog svjedočenja. Nažalost, to nije bilo dovoljno - kazao je Crnalić.

Suđenje se nastavlja 29. juna kada će svedokinju Azru Sarić ispitati odbrana trećeoptužene Bilsene Šahman, advokatica Mirna Delalić.

#BiH