Članak

Da li se gradonačelniče treba stidjeti žrtva ili zločinac zbog paljenja Vijećnice?

Fotografija je nastala 29. maja kada se u Sarajevu tokom tog vikenda održavao Samit 100 i susret lidera procesa Brdo-Brijuni. Iz Predsjedništva BiH potvrdili su da nijedna delegacije nije posjetila Vi

Od dana kada je agencija Patria objavila fotografiju zastava EU i BiH kojima su prekrivene ploče na ulazu u Vijećnicu koje su podsjetnik na dan kada su srpski zločinci zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, a u plamenu nestalo više od dva miliona knjiga do danas iz Gradske uprave Sarajeva i od gradonačelnika Ive Komšića nema objašnjenja ko je, zašto i zbog koga naredio prekrivanje ploča.

Fotografija je nastala 29. maja kada se u Sarajevu tokom tog vikenda održavao Samit 100 i susret lidera procesa Brdo-Brijuni. Iz Predsjedništva BiH potvrdili su da nijedna delegacija nije posjetila Vijećnicu niti su naredili prekrivanje ploča.

S druge strane, u petak 27. maja u Vijećnici je održan prijem za učesnike Samita 100 čiji je domaćin bio dogradonačelnik Abdulah Skaka. On je za medije kazao da nema nikakve veze s prekrivanjem ploča na ulazu u Vijećnicu.

No, brojna pitanja još uvijek vise u zraku. Pokušali smo u nekoliko navrata kontaktirati gradonačelnika Komšića, ali nam se na njegov mobitel javila sekretarica koja je rekla da uputimo zvaničnim putem pitanja Gradskoj upravi i gradonačelniku. Ni sedam dana poslije odgovore nismo dobili. Zar je toliko teško bilo odgovoriti ko je donio odluku da se ploče prekriju zastavama?

Stoga, javno pitamo gradonačelnika Komšića, a što smo ga pitali i u zvaničnom dopisu od prije sedam dana:

- Ko je naredio/dozvolio da se prekriju ploče na ulazu u Vijećnicu na kojima piše ko je i kada zapalio Vijećnicu, zastavama BiH i EU?
- Da li je gradonačelnik Ivo Komšić upoznat s ovim incidentom i da li je on naredio prekrivanje ploča, ako nije zna li ko jeste?
- Molimo za komentar gradonačelnika o ovom nedopustivom incidentu?

Nadamo se da će gradonačelnik Komšić koji je za vrijeme agresije na BiH bio član ratnog Predsjedništva RBiH i preživio 1.425 dana opsade moći objasniti građanima Sarajeva čiji su to osjećaji važniji od građana i grada u kojem je poginuo 11.541 civil od čega 1.600 djece. Ko je dozvolio da se zbog zlodjela zločinca stidi žrtva?

Ukoliko je gradonačelnik zaboravio još jednom ga podsjećamo na ono što je napisano na pločama:

- Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 08. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od 2 miliona knjiga, časopisa dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite.

#BiH