Članak

Toplane Sarajevo: Realizacija planiranih aktivnosti u periodu van sezone grijanja

U toku su radovi na izgradnji novog vrelovoda u ukupnoj dužini od cca 290 metara, od čega je do sada izgrađeno cca 100 metara. Ukupno je položeno oko 420 metara cijevi različitih dimenzija. Planira

KJKP Toplane - Sarajevo d.o.o.  su prema ranije usvojenom  Planu poslovanja, Planu  remonta i investicionog održavanja odmah nakon završetka sezone grijanja za 2015/2016.godinu  započele aktivnosti u cilju pripreme za narednu sezonu grijanja, saopćeno je iz ove kompanije, prenosi bh. novinska agencija Patria.

U tom kontekstu do 30.05.2016. godine realizacija  aktivnosti KJKP „Toplane - Sarajevo“ d.o.o. se,  između ostalog, odnosila na izgradnju priključnog vrelovoda  i toplotne podstanice u prostoru dosadašnje kotlovnice Crni Vrh na toplifikacioni sistem kotlovnice Zetra, aktivnosti na zamjeni Oilon gorionika na kotlu Noviter u kotlovnici Pofalići, nabavku i ugradnju frekventnih konvertora, na izgradnju krovne gasne kotlovnice i priključenje stambeno - poslovnog objekta u  naselju Breka, na priključenje stambeno - poslovnog objekta C45 u ulici Bulevar Meše Selimovića, rekonstrukciju podstanice u ulici  Danijela Ozme sa izgradnjom magistralnog toplovoda radi povezivanja priključnih toplovoda sa magistralnim i priključenje Higijenskog zavoda i okolnih objekata na sistem kotlovnice Zetra, kao i na nastavak radova na izgradnji priključnog toplovoda i rekonstrukciji instalacija u objektu Veterinarskog fakulteta

Izgradnja priključnog vrelovoda  i toplotne podstanice u prostoru dosadašnje kotlovnice Crni Vrh  na toplifikacioni sistem kotlovnice Zetra

U prethodnom mjesecu izvršena je rekonstrukcija dijela postojećeg vrelovoda u dužini od cca 110 metara.

U toku su radovi na  izgradnji novog vrelovoda u  ukupnoj dužini od  cca 290 metara, od čega je do sada izgrađeno cca 100 metara. Ukupno je položeno oko 420 metara cijevi različitih dimenzija. Planirani završetak građevinskih i mašinskih  radova na polaganju cjevovoda je kraj mjeseca juna.

Također, izvršeni su svi građevinski radovi, odnosno sanacija građevinskog prostora  u kojem će biti  smještena toplotna podstanica. Prema dinamičkom planu mašinski i elektro radovi na toplotnoj podstanici će se  izvoditi tokom mjeseca avgusta, kako bi  kompletan projekat izgradnje vrelovoda i toplotne podstanice bio završen prije početka naredne sezone grijanja.

Radovi u kotlovnici Pofalići

Završen je postupak javne nabavke i potpisan je ugovor o isporuci opreme. Rok za isporuku gorionika i prateće opreme  je kraj juna tekuće godine. U toku su pripremni radovi za demontažu postojeće opreme.

Nabavka i ugradnja  frekventnih konvertora

Po okončanju javne nabavke potpisan je ugovor  za isporuku opreme. Ugradnja frekventnih konvertora za cirkulacione pumpe je već izvršena u kotlovnici Hrasno kao jedna od aktivnosti koja nije bila završena u protekloj godini. Realizacijom ovog projekta očekuju se uštede u potrošnji električne energije i predstavlja nastavak aktivnosti u ovom segmentu upravljanja postrojenjima.

Izgradnja krovne gasne kotlovnice BV i priključenje stambeno - poslovnog objekta u ulici Ahmeda Muradbegovića, naselje Breka

Ovim projektom je planirana  izgradnja krovne gasne kotlovnice snage cca 260 kW putem koje će se  zagrijavati stambeno poslovni objekat investitora Tehnograd d.o.o., Tuzla. Izgradnjom krovne gasne kotlovnice zagrijavat će se 39 stambenih i jedan poslovni prostor, odnosno zagrijavaće se 2.840 m2.

Do sada je izvršeno 70% predviđenih radova na ugradnji mašinske i elektro opreme.

U okviru izvođenja mašinskih radova, trenutno se izvode radovi na ugradnji cirkulacionih pumpi dok su u okviru izvođenja elektro radova u toku završni radovi na električnim instalacijama i montaži goračke opreme.

Do završetka radova ostale su aktivnosti na sistemu za dovod gasa, te radovi na montaži automatike i ostale prateće opreme za kontrolu rada kotlovnice.

Planirani završetak izgradnje krovne gasne kotlovnice je kraj juna, dok se puštanje u pogon i topla proba  očekuje do početka naredne sezone grijanja.

Izgradnja priključnog toplovoda, rekonstrukcija dijela postojećeg toplovoda i priključenje stambeno - poslovnog objekta C45 u ulici Bulevar Meše Selimovića, Općina Novi Grad Sarajevo

U sklopu ovog projekta planirana je izgradnja novog priključnog toplovoda u dužini od 100 metara, rekonstrukcija dijela postojećeg toplovoda i priključenje novoizgrađenog stambeno - poslovnog objekta C45, investitora Unigradnja d.o.o. Sarajevo, na toplifikacioni sistem postojeće kotlovnice Čengić Vila I, Općina Novo Sarajevo. Zagrijavat će se ukupno 140 stambenih i poslovnih jedinica. Za zagrijavanje objekta je predviđeno 700kW toplotne snage dok je ostavljena mogućnost proširenja za dodatnih 500kW.

Do sada je izvršeno 65% planiranih radova. Završena je potpuna rekonstrukcija dijela postojećeg toplovoda u kanalu u dužini od 300 metara. Trenutno su u toku radovi na izgradnji novog priključnog  toplovoda u dužini od 100 metara. Predstoje i manji mašinski radovi u kotlovnici Čengić Vila I, kao i tehnička priprema samog postrojenja.

Planirani završetak radova i puštanje u pogon je početak naredne sezone grijanja. Realizacijom projekta doprinijeće se povećanju toplotnog konzuma i energijske efikasnosti kotlovnice Čengić Vila I.

Rekonstrukcija podstanice Danijela Ozme, izgradnja magistralnog toplovoda, povezivanje priključnih toplovoda sa magistralnim i priključenje Higijenskog zavoda i okolnih objekata na sistem kotlovnice Zetra

Realizacijom ovih aktivnosti Toplane će dobiti novih 5.000 m2  zagrijavane površine prostora čime se postiže efikasnije iskorištenje postojećih sistema. U sklopu izvođenja radova do sada je izvšena potpuna demontaža  mašinske i elektro opreme sa pratećim instalacijama u prostoru podstanice Danijela Ozme. U toku je izvođenje građevinskih radova na sanaciji prostora i priprema za ugradnju potpuno nove mašinske i elektro opreme.

U narednom periodu, nakon dobivanja građevinske dozvole  je predviđeno  i izvođenje radova na izgradnji priključnog toplovoda za zgradu Higijenskog zavoda i okolnih objekata.

Planirani završetak radova i puštanje u pogon je početak naredne sezone grijanja.

Nastavak radova na izgradnji priključnog toplovoda i rekonstrukciji instalacija u objektu Veterinarskog fakulteta

Završeni su radovi na izgradnji priključnog toplovoda. U dogovoru sa odgovornim osobama  Veterinarskog fakulteta nastavit će se sa radovima unutar objekta koji podrazumijevaju: demontažu opreme u dosadašnjoj kotlovnici, povezivanje priključnog toplovoda na postojeći sistem centralnog grijanja objekta i priključenje objekta na toplifikacioni sistem kotlovnice.

KJKP „Toplane - Sarajevo“ d.o.o. poziva na saradnju i nudi  investitorima  koji u budućem periodu planiraju izgradnju novih stambenih/poslovnih objekata u Kantonu Sarajevo, priključenje na toplifikacioni sistem Toplana, s ciljem zaštite životne sredine, smanjenja stepena zagađenosti glavnog grada BiH općenito, kao i razvoja sigurnog, ekološki prihvatljivog i ekonomičnog načina zagrijavanja.

#Biznis