Članak

UEFA zaprijetila: Ako navijači nastave s neredima moguća diskvalifikacija Rusije i Engleske

UEFA je, prenosi agencija AP, priznala da postoje problemi sa odvajanjem različitih grupa navijača unutar stadiona i obećala da će to riješiti do kraja turnira, dok su pojedini zvaničnici istakli da s

Evropska kuća fudbala (UEFA) upozorila je fudbalske saveze Engleske i Rusije da bi njihove reprezentacije mogle da budu diskvalifikovane sa Evropskog prvenstva ako im navijači nastave sa neredima u Francuskoj, prenosi Patria.

Izražavajući "krajnje gađenje", čelnici UEFA su otvorili disciplinski postupak protiv Rusa zbog navijačkih izgreda na tribinama u Marseju, kao i korištenja pirotehnike. Protiv Engleza nije otvoren takav postupak, ali je i njima poručeno da mogu da budu izbačeni sa prvenstva ako im navijači nastave sa vandalskim ponašanjem kao što je to bio slučaj u marsejskoj luci.

UEFA je, prenosi agencija AP, priznala da postoje problemi sa odvajanjem različitih grupa navijača unutar stadiona i obećala da će to riješiti do kraja turnira, dok su pojedini zvaničnici istakli da su napravili grešku kada su za meč Rusa i Engleza odredili Marsej.

Poslije trodevnih uličnih okršaja dva pomenuta navijačka tabora, ali i sa lokalnim Francuzima i Arapima, problemi su nastali i po završetku utakmice. Tada je oko 200 Rusa potjeralo Engleze sa tribine, udarajući ih i oduzimajući im zastave. Čak je neko iz grupe ruskih navijača ispalio signalnu raketu ka drugoj tribini stadiona "Velodrom".

Protiv Rusa će biti pokrenut i postupak zbog rasističkog ponašanja, vjerovatno jer UEFA tako kvalifikuje isticanje tzv. "keltskog krsta", a odluke će donijeti Odbor za kontrolu, etiku i disciplinske postupke, u utorak. Dan kasnije Rusija igra sa Slovačkom u Lilu.

#Sport