Članak

Izetbegović: Alija je prvi koji se 1993. obračunao sa zločincima

On je podsjetio da je Alija Izetbegović, prvi predsjednik RBiH procesuirao još u ratu zločine počinjene na Kazanima i zaustavio je taj jedan trend koji se počeo širiti te 1993. godine u Sarajevu.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA nakon polaganja cvijeća na Kazanima u izjavi novinarima kazao je da je došao ne mjesto užasnog zločina jer je želio odati počast nastradalima i da je to učinio jer je osjećao dug sve ove godine prema ovim žrtvama, piše bh. novinska agencija Patria.

On je odgovarajući na upit novinara agencije Patria da li je danas ovdje osim političkih predstavnika trebao doći i neko iz vrhovne tadašnje komande odnosno generala, Izetbegović je kazao:

- Ja danas nikog nisam zvao, sami su se odazvali. S ovog mjesta vidi se Šehidsko mezarje Kovači i cilj ove posjete je da se ovo nikad više ne ponovi. Htio sam izraziti saučešće porodivama onih koji su završili ovdje. - istakao je Izetbegović.

On je podsjetio da je Alija Izetbegović, prvi predsjednik RBiH procesuirao još u ratu zločine počinjene na Kazanima i zaustavio je taj jedan trend koji se počeo širiti te 1993. godine u Sarajevu.

- Alija je zaustavio ono što su radile pobunjene brigade. Mislim da smo mi jedina strana u kojoj je urađeno takvo što ali ti se procesi moraju nastaviti. Da se to nije zaustavilo u Sarajevu prošilrilo bi se i na druge dijelove BiH  – istakao je Izetbegović dodajući da treba postaviti spomen-obilježje i urediti put do Kazana.

Miladin Vidaković predsjednik Srpskog građanskog vijeća istakao je da se danas desilo nešto veliko i da treba cijeniti to što je neprikosnoveni lider jednog naroda došao odati počast za djela koja su učinjena protiv drugog naroda.

Također, u neformalnom razgovoru sa Izetbegovićem i Vidaković i predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić zahvalili su na njegovom dolasku i dolasku delegacije te istakli šta ih tišti i zamolili su ga da pomogne ili inspiriše ili motivira one koji znaju gdje su nestali Srbi u Sarajevu da to otkriju. 

#BiH