Članak

Nasilje na stadionu: Rusiji prijeti izbacivanje sa šampionata

Nakon što ju je UEFA kaznila sa suspendiranom diskvalifikacijom i 150.000 EUR, Rusiji prijeti izbacivanje iz EURO 2016. nogometnog prvenstva.

Nakon što ju je UEFA kaznila suspendiranom diskvalifikacijom i novčanom kaznom u iznosu od 150.000 EUR, Rusiji prijeti i izbacivanje iz EURO 2016 šampionata.

Fizički obračuni između ruskih i engleskih navijača na ulicama Marseilla počeli su prije utakmice, da bi eskalirali na samom stadionu.

Navijači Rusije obrušili su se na navijače Engleske koji su se morali povući u potrazi za sigurnim mjestom.

Iana Allsopa, 45, iz Lutona, ruski huligan je prebio bejzbol palicom u Old Portu.

Građevinac koji nikada nije propustio niti jednu utakmicu Engleske, rekao je da se nikada ne bi vratio u Marseille.

- Odjednom se pojavilo oko 300 Rusa, niotkud. Samo su prošli kroz masu engleskih navijača koji su stajali i pjevali. Počeli su udarati sve pred sobom. Jedan je krenuo da me udari i ja sam se sagnuo. Onda me neko drugi udario po ruci drvenom palicom.

- Rusi su bili dobro organizirani. Nosili su gumene pancire, a neki su nosili engleske dresove kako bi se umiješali među engleske navijače, ispričao je medijima Allsop.

Odjel za kontrolu, etiku i disciplinu UEFA-e sastao se u Parizu da razmotri slučaj. Odlučeno je da se Rusiji odredi suspendirana diskvalifikacija i novčana kazna od 150.000 EUR.

Međutim, bilo kakav novi incident koji prouzrokuje publika na stadionima tokom utakmica Evropskog šampionata u kojima učestvuje Rusija, dovešće do podizanja suspenzije i izbacivanja Rusije sa EURO 2016, piše engleski Mirror, prenosi NAP.

 

 

 

#Sport