Članak

Merhamet organizirao zajednički iftar u Srebrenici

Najavio je zajedničke iftare širom Bosne i Hercegovine, kao i iftare za izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja koje su privremeno utočište našli u Beogradu te dodao i da će „Merhamet“ tokom ramazana po

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ organiziralo je u srijedu zajednički iftar u Srebrenici za postače u ovom gradu. Hrana je pripremljena u narodnoj kuhinji „Imaret“ Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla, a Srebreničanima koji su prisustvovali iftaru „Merhamet“ je podijelio i hurme, prenosi bh. novinska agencija Patria.

- Regionalni odbor „Merhameta“ Tuzla svakog dana ramazana priprema iftare za oko 100 postača koji su korisnici „Merhametove“ kuhinje. Istovremeno, pripremamo zajedničke iftare, poput ovoga u Srebrenici. Sljedeće sedmice planiramo zajednički iftar za povratnike u Bijeljini i bratuncu, kao i iftar za demobilisane borce i ratne vojne invalide u Tuzli - kazala je v.d. direktor Regionalnog odbora „Merhameta“ Tuzla Mensura Husanović.

Predsjednik HO „Merhamet“ MDD Hajrudin Šahić naglasio je da svi regionalni odbori „Merhameta“ širom Bosne i Hercegovine i ove godine pripremaju iftare na otvorenom, tako da će se tokom ramazana socijalno urgoženim kategorijama građana, osim redovnih obroka, pripremiti i podijeliti oko 150.000 iftara. 

- Radost iftara će, zahvaljujući „Merhametu“, i ove godine osjetiti: povratnici u manji bh. entitet, stanari izbjegličkih kampova, štićenici domova za nezbrinutu djecu, štićenici centara za osobe ometene u razvoju, centara za odvikavanje od droge, kao i stare, bolesne i iznemogle osobe, članovi udruženja demobilisanih boraca i brojne druge ugrožene kategorije stanovništva. Za one kojima su „Merhametove“ kuhinje nedostupne iz bilo kojih razloga pripremiljeni su prigodni ramazanski paketi - kazao je Šahić.

Najavio je zajedničke iftare širom Bosne i Hercegovine, kao i iftare za izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja koje su privremeno utočište našli u Beogradu te dodao i da će „Merhamet“ tokom ramazana podijeliti i 30 tona hurmi.

Šahić je pozvao donatore i prijatelje „Merhameta“ da u mjesecu ramazanu potvrde svoju tradicionalnu humanost te da omoguće da se u „Merhametovim“ kuhinjama pripremi što veći broj obroka i iftara i da se obuhvati što veći broj socijalno ugroženih građana. 

#BiH