Članak

Na Širokači počinje izgradnja spomen obilježja prvog oružanog otpora agresoru

Danas su predstavnici izvođača radova općine Stari Grad i mještana finalizirali dogovor oko izgradnje spomen obilježja prvog oružanog otpora 04. aprila 1992. Radovi počinju početkom iduće sedmice, piš

Danas su predstavnici izvođača radova općine Stari Grad i mještana finalizirali dogovor oko izgradnje spomen obilježja prvog oružanog otpora 04. aprila 1992. Radovi počinju početkom iduće sedmice, piše Patria.

Podsjećamo, da su zbog neuređenih ulica, rasvjete, mještani sarajevskog naselja Širokača iz ulica Brajkovac i Nadlipe bili najavili i proteste, a trebali su se okupiti na lokalitetu Osmica, gdje je 4. aprila 1992. godine prvi put odbranjen grad, i gdje je došlo do razmjene vatre s agresorom.

- Tog 4. aprila 1992. došlo je do razmjene vatre, izašli smo i suočili se s četnicima. Također, grupa mještana, mahom bivših boraca Armije RBiH zatražila je i izgradnju spomen obilježja na lokalitetu Osmica, u čast poginulih Sarajlija koji su svoj život dali za odbranu ove zemlje i Sarajeva. 

Nakon što je Patria pisala o ovoj temi nčelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić posjetio je ove mjesene zajednice, a uskoro će počekti i izgradnja spomenika.

Inače, još u januaru ove godine otišla je preko Mjesne zajednice inicijativa za rješavanje problema.

 

#BiH