Članak

Američki Kongres: Demokrate više od 14 sati sjede iz protesta

Haos u Predstavničkom domu američkog Kongresa nastavljen je danas nakon što demokrate već 14 sati iz protesta sjede na podijumu sale zahtijevajući usvajanje zakona o kontroli oružja, čemu se republika

Haos u Predstavničkom domu američkog Kongresa nastavljen je danas nakon što demokrate već 14 sati iz protesta sjede na podijumu sale zahtijevajući usvajanje zakona o kontroli oružja, čemu se republikanci protive, izvještavaju svjetski mediji, prenosi NAP.

Demokrate su uživo prenosile preko svojih mobilnih telefona haotične scene nakon su republikanci prekinuli prenos preko kablovskog kanala.

Demokrate su podnijele nekoliko prijedloga izmjena zakona s ciljem da se smanji oružano nasilje, ali nijedan nije prošao u Kongresu gdje republikanci čine većinu.

- Sramota je što morate posegnuti za vanrednim mjerama poput ovih. Mislim da ćemo biti ovdje sve dok ne odluče da glasamo, izjavila je kongresmenka Karen Bess za MSNBC.

Predsjedavajući Ryan je odbio zahtjev demokrata da se zakaže glasanje o izmjenama zakona o kontroli oružja.

Povod za inicijativu izmjena zakona o oružju bio je nedavni oružani napad na noćni klub u Orlandu kada je poginulo 49, a povrijeđeno 53 ljudi.

Početkom sedmice, Senat je glasao o četiri amandmana na zakon o kontroli oružja, ali nije usvojio nijedan.

#Svijet