Članak

Asfaltiran put prema Parku šuma prijateljstva na Grdonju

Ovaj park gradi se na teritoriji općine Stari Grad koja je obezbijedila potrebne urbanističke i građevinske saglasnosti, a projekat realizuju Šume Republike Turske, KJP “Sarajevo-šume“ i kompanija „Na

Počeli su radovi na asfaltiranju dijela pristupnog puta prema Parku šuma prijateljstva od rezervoara do Špicaste stijene. Sanacija puta zajednički je projekat Općina Centar i Stari Grad Sarajevo, s obzirom da se nalazi na teritoriji obje općine. Park se gradi na Grdonju, a prostirat će se na površini od šest hektara, piše Patria.

Rekonstrukcija i asfaltiranje ovog puta podrazumijeva otkopavanje zemlje, tamponiranje terena kamenim materijalom i asfaltiranje u dužini od 200 metara i prosječnoj širini od dva i po metra. Sanacija puta omogućit će kvalitetniji pristup Parku šuma prijateljstva koji je u izgradnji, ali svakako i poboljšati uslove života lokalnog stanovništva.

U toku je asfaltiranje jednog dijela puta, dok se na drugom dijelu još uvijek izvode radovi na ravnanju i tamponiranju podloge. Vrijednost projekta je 21.469,50 KM, od čega je Općina Stari Grad obezbijedila 6.469,50 KM, a Općina Centar 15.000 KM. Izvođač radova je firma KJKP „Rad“.

Ovaj park gradi se na teritoriji općine Stari Grad koja je obezbijedila potrebne urbanističke i građevinske saglasnosti, a projekat realizuju Šume Republike Turske, KJP “Sarajevo-šume“ i kompanija „Natron-Hayat“ d.o.o iz Maglaja.

Postavlja se drvena ograda u dužini od 650 metara, te žičana ograda dužine 1.100 metara. Izgrađena je i ulazna kapija. Osim toga, pripremljene su betonske podloge za postavljanje šadrvana i kućica, koje će biti dopremljene iz Turske kao i ostali parkovski mobilijar koji je predviđen projektom.

Prema projektu, Park šuma prijateljstva će krasiti vidikovac sa veličanstvenim pogledom na Sarajevo i šetnica, amfiteatar koji će moći primiti 80 posjetilaca, te prostor za vježbanje opremljen savremenim spravama za vježbanje. Predviđen je i kafe-restoran sa terasom. Također, predviđen je prostor za piknike, dječije igralište sa modernim mobilijarom, fontana, te hladnjaci (sjenici). Duž šetnice bit će izgrađen i drveni most, dužine 10 metara. Cijelom šetnicom bit će postavljene korpe za otpatke, smjernice i znakovi upozorenja. Park će imati i javnu rasvjetu i obezbjeđenje, odnosno konstantni nadzor kompletnog prostora.

Izgradnja parka trebala bi biti završena u julu ove godine.

#BiH