Članak

Cormack: Za prevazilaženje krize potrebna je volja političkih lidera

Cormack je odgovarajući na pitanja novinara o političkom zastoju u BiH i putu ka EU kazala da je poruka jasna a to je da su vrata EU širom otvorena za BiH.

U Ambasadi SAD u Sarajevu održan je svečani prijem povodom Dana nezavisnosti SAD koji se proslavlja 4. jula, a ambasadorica Maureen Cormack u izjavi za medije je naglasila da je počastvovana velikim brojem ljudi koji dođu iz cijele BiH proslaviti ovaj praznik, piše bh. novinska agencija Patria.

- Večeras ću govoriti o važnosti uloge građana u SAD-u i nadam se da ću dati neke ideje koje će biti od pomoći BiH. Večeras ću pozdraviti jednu delegaciju iz Dejtona koja blisko sarađuje sa Sarajevom.

Cormack je odgovarajući na pitanja novinara o političkom zastoju u BiH i putu ka EU kazala da je poruka jasna a to je da su vrata EU širom otvorena za BiH.

- Politički lideri i stranke obavezale su se da će pratiti taj put. Mislim da je vrijeme da se prevaziđu nedoumice i krene tim putem. Mnogo puta sam rekla da politički lideri moraju imati volju da se krene dalje. Danas su članovi Predsjedništva BiH bili na sastanku sa Angelom Merkel i to pokazuje njihovu važnu ulogu u ovom putu. Također potrebno je i da građani urade što je u njihovoj moći da pomognu da se prevaziđe politička kriza. Jednostavno je potrebna politička volja - kazala je Cormack. 

Prijemu prisustvuju brojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života u BiH kao i predstavnici diplomatskog kora.

Ambasadorica Cormack u svom obraćanju govorila je i o povezanosti Dejtona grada u kojem je potpisani Dejtonski mirovni sporazumi BiH.

- Građani Dejtona gaje posebno prijateljstvo sa BiH. Mirovni pregovori koji su tamo održani prije više od dvije decenije znače da će Dejton i BiH biti zauvijek povezani a činjenica da su lideri iz Dejtona danas tu na proslavi našeg nacionalnog praznika dokaz je te trajne veze.

Stanovnici Dejtona shvataju sličnosti koje postoje između naših zemalja vjerovatno bolje od većine Amerikanaca. Oni razumiju sličnost između naših početaka i naših temelja da su Amerika i BiH dvije zemlje u kojima su se građani iz raznih krajeva i sa drugačijom prošlošću usudili zajednički oblikovati novu budućnost.

Ona je također istakla da će građani "mi narod" odlučiti da li će sloboda i nove mogućnosti biti obezbijeđene i narednoj generaciji. 

- "Mi, narod" smo ti koji će odrediti da li naše dvije zemlje nastavljaju svoj nevjerovatan put i da li će iskoristiti svoj nevjerovatan potencijal. 

#BiH