Članak

VIDEO Zaboravljene bitke:5. avgusta na Proskoku profesori historije bit će borci 182.Viteške brigade

Petnaest hiljada pripadnika Vojske Republike Srpske na čelu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem, 10. jula 1993. godine krenulo je preko Bjelašnice i Igmana da presječe Sarajevo, čime bi glavni grad

Petnaest hiljada pripadnika Vojske Republike Srpske na čelu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem, 10. jula 1993. godine krenulo je preko Bjelašnice i Igmana da presječe Sarajevo, čime bi glavni grad bio stavljen u potpuno okruženje, piše novinska agencija Patria.

Prije 23 godine, upravo na Proskoku branili su se Igman i glavni grad BiH. Koridor preko ove planine bio je jedini izlaz i ulaz u Sarajevo.

Kotu Proskok, u blizini sela Dejčići branila je 182. Viteška fočanska brigada. Operacija Vojske RS trajala je do 31. jula. U žestokim borbama tada je poginulo 46 pripadnika 182. Viteške fočanske brigade, a ranjeno ih je oko 200.

Pripadnici ove brigade Armije R BiH počeli su se povlačiti nakon 20 dana, jer zbog velikog broja poginulih i ranjenih nisu više mogli ostati na toj lokaciji.

Nakon povlačenja Proskok je zauzela Vojska RS. Pod kontrolu Armije R BiH vraćen je u decembru 1994. godine.

Preživjeli učesnici ove presudne bitke za Sarajevo, borci 182. Viteške brigade danas se osjećaju zaboravljenima.

Kako kažu, boli ih nepravda i činjenica da je u protokolu manifestacije „Odbrana BiH-Igman 2016“ koja se održava 4. i 5. avgusta, neko ko je radio ga ostavio samo pola sata vremena između dva događaja, tako da zvanice ne mogu, kao što je to bilo i prethodnih godina, fizički stići obići Proskok i duže se zadržati na ovom iznimno važnom mjestu.

Preživjelu učesnici bitke na Proskoku, bivši borci 182. Viteške brigade će kako su poručili, bez obzira na takav protokol na ovoj koti ostati duže od pola sata, te pozivaju sve građane Sarajeva i BiH koji 5. avgusta dođu na Igman da svjedoče satu historije gdje će „profesori“ biti upravo oni – učesnici bitke koji će ispričati istinu o presudnoj borbi za odbranu Sarajeva u ljeto 1993. godine.

Uskoro osnivanje udruženja 

U toku su pripreme za osnivanje udruženja 182. Viteške brigade, kako se ne bi događalo kao što je to slučaj bio proteklih godina da borci koji su branili Proskok i njihovih 46 poginulih saboraca budu zaboravljeni i „zgurani“ u protokol reda radi. Cilj osnivanja udruženja je i želja da se pomogne saborcima koji su u teškom materijalnom stanju, bolesni, zaboravljeni od svih. 

#BiH