Članak

Završen projekat „Učimo RRR – smanji, iskoristi, recikliraj“

Prvo mjesto i novčanu nagradu od 2.000 KM osvojila je OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković. Drugo mjesto i 1.500 KM osvojila je OŠ „Vrhbosna“, a treće mjesto i novčanu nagradu od 1.000 KM osvojili su u

U holu Velike sale Općine Stari Grad svečano je završen projekat „Učimo RRR (reduce, reuse, recycle)  – smanji, iskoristi, recikliraj“. Projekat vrijedan 20.000 KM, većinskim dijelom je finansirala Vlada Republike Češke, zajedno sa Općinom Stari Grad, posredstvom Sektora za lokalni razvoj. U sklopu ovog projekta nabavljeno je 27 kanti za selektivni otpad koje su postavljene u školska dvorišta svih centralnih i područnih objekata u Starom Gradu, kao i 27 malih kanti za selektivni otpad za unutrašnjost školskih objekata. Nabavljena su i tri kontejnera za sakupljanje polovne odjeće i obuće, prenosi bh. novinska agencija Patria. 

- Organizovane su i edukativne radionice o zaštiti čovjekove okoline s posebnim akcentom na selektivni otpad za učenike svih šest starogradskih osnovnih škola. Edukacija i testiranje učenika povjereno je specijalizovanom Udruženju „COOR“. Također, na ovu temu je organizovano i takmičenje za učenike u provjeri znanja u oblasti zaštite okoliša. Podignut je stepen znanja kod učenika i nastavnog osoblja o značaju zaštite okoliša, te selektivnog odlaganja otpada.

Danas su proglašeni najbolji učesnici ovog takmičenja, a vrijedne nagrade i diplome su im  uručili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik. Prije proglašenja pobjednika takmičenja, načelnik Hadžibajrić se zahvalio Vladi Republike Češke na ovom, do sada jedinstvenom projektu u općini Stari Grad.

Ambasador Skalnik je također izrazio svoje zadovoljstvo zbog završetka projekta, posebno jer su važan dio njega činila djeca.

- U Češkoj Republici smo počeli sa selekcijom otpada i naknadnom reciklažom istog još prije 25 godina. Prvo smo počeli educirati našu djecu o tome, a kasnije su ta djeca doslovno učila svoje roditelje da počnu sa selekcijom i dijeljenjem otpada. Vjerujem da će se slično desiti i ovdje sa starogradskom djecom i njihovim roditeljima - kazao je ambasador Skalnik i čestitao dobitnicima priznanja.

Prvo mjesto i novčanu nagradu od 2.000 KM osvojila je OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković. Drugo mjesto i 1.500 KM osvojila je OŠ „Vrhbosna“, a treće mjesto i novčanu nagradu od 1.000 KM osvojili su učenici OŠ „Edhem Mulabdić. U projektu su učestvovali učenici 5. i 6. razreda, a novac će biti iskorišten za podizanje ekološke kulture u školama. Svim učesnicima ambasador Skalnik uručio je prigodne poklone.

#Lifemagazin