Članak

Svečani prijem u Predsjedništvu povodom Dana državnosti BiH

Prijemu prisustvuju zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života BiH.

U zgradi Predsjedništva BiH u toku je svečani prijem povodom Dana državnosti BiH 25. novembra, a domaćini su članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Dragan Čović, piše novinska agencija Patria.

Prijemu prisustvuju zvanice iz javnog, političkog, kulturnog života BiH i diplomatskog kora. 

U ime domaćina prisutnim se obratio Dragan Čović koji je kazao da je državnost BiH neodvojivo vezana za njen višenacionalni karakter.

- To je taj istinski duh naše zemlje koji se kroz historiju prožima i na potpuno jednak način povjerava svim njenim narodima i srpskom i hrvatskom i bošnjačkom. Odstupanje od te vizije njezino nerazumijevanje i sanjarenje o uspostavi monolitnog društva sasvim svejedno da li na prostoru cijele BiH ili samo jednog dijela najveća je prijetnja njenoj državnosti koju na poseban način danas slavimo – kazao je Čović.

On je dodao da uprkos tome ne treba ni najmanje sumnjati da će ravnopravnost naroda, jednakost svih građana ostati temeljna odrednica i usmjerenje i nakon svih budućih izmjena Ustava BiH.

Čović je također napomenuo da je osjetna doza unutrašnjeg otpora spram EU što je poseban izazov ali da se protiv toga može izboriti samo zajedništvom do kojeg se dolazi izgradnjom uzajamnog povjerenja.

- Vjerujem da ne smije biti prezahtjevno zakonom urediti obilježavanje državnih i vjerskih blagdana. Vjerujem i da nije problem urediti Izborni zakon po mjeri svih naroda BiH kako bismo uveli više simetrije a putem nje i više ravnopravnosti - kazao je Čović.

#BiH