Članak

Zajednički projekat: Općine Centar i Stari Grad otvaraju Centar za zdravo starenje

Nedžad Ajnadžić, načelnik općine Centar kazao je da riječ o zajedničkom projektu sa susjednom i prijateljskom općinom Stari Grad.

U cilju izgradnje partnerskih odnosa, načelnici općina Stari Grad Sarajevo i Centar Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić i Nedžad Ajnadžić potpisali su Memorandum o poslovnoj saradnji na implementaciji projekta Centar za zdravo starenje. Prostorije Centra nalaze se u zgradi Svjetlosti u ulici  Muhameda Kantardžića br.3/I, a njegovo otvaranje planirano je za Dan općine Centar 2. maja, piše novinska agencija Patria.

Nedžad Ajnadžić, načelnik općine Centar kazao je da riječ o zajedničkom projektu sa susjednom i prijateljskom općinom Stari Grad.

- Proizvest ćemo dobro rješenje u interesu naše najvrijednije populacije jer to su osobe u trećoj životnoj dobi, penzioneri koji svakako očekuju bolje sutra, ali želim vjerovati da ovim činom pripremamo i prostor za nas koji ćemo biti penzioneri. Želimo da starimo na pravi način – kazao je Ajnadžić.

On je naglasio da općina Centar ima iskustvo kada je riječ o Centru za zdravo starenje koji se nalazi na Marijin Dvoru, a u planu je otvaranje i drugog na Koševu 2. Aktivnosti Centra usmjeravat će Varja Nikolić koordinatorica Centra zajedno sa općinskim službama. Ona je kratko kazala da dnevno imaju 130 korisnika i 12 različitih aktivnosti.

Obojica načelnika kazali su da su vrlo brzo postigli dogovor oko zajedničkog projekta da se obezbijedi prostor penzionerima i iz jedne i druge općine.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je ova općina nema adekvatnih prostora za osobe treće životne dobi jer su većinom mali objekti i poslovni prostori te su vrlo rado prihvatili ponudu općine Centar.

- Zahvaljujem se načelniku a općina će participriati kada je riječ o troškovima. Normalno je da će koristiti penzioneri i jedne i druge općine.

Karolina Karačić, predsjedavajuća OV Centar kazala je da Centar za zdravo starenje dobija sve čestitke i pohvale za svoj rad.

- Nastojat ćemo što više podržavati i da otvaramo što više ovakvih centara – kazala je Karačić.

Jusuf Pušina, predsjedavajući OV Stari Grad kazao je da je riječ o kategoriji ljudi koja ne samo da je najvrijednija već i najzaslužnija za „ovu našu domovinu“.

- Oni su rađali djecu koji su branili ovu domovinu, širili patriotizam. Utkali su sebe u ovu našu domovinu. Ove dvije općine su kičma i Sarajeva, ali BiH – kazao je Pušina.  

#BiH