Članak

Bez protesta u Sarajevu: Sindikat poručio da je teško građane animirati

I dok u Banja Luci u mirnoj protestnoj šetnji u organizaciji Sindikata učestvuju stotine radnika koji su došli i iz drugih gradova, u Sarajevu 1. maj protiče mirno. Održana je sjednica Glavnog odbora

I dok u Banja Luci u mirnoj protestnoj šetnji u organizaciji Sindikata učestvuju stotine radnika koji su došli i iz drugih gradova, u Sarajevu 1. maj protiče mirno. Održana je sjednica Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, a kako je istaknuto građane je teško animirati, piše Patria.

- Usvojen je proglas u kojem je preferirana problematika od proširenja ili produženja opštih kolektivnih ugovora, potpisivanja granskih ugovora i donošenje zakona koji nisu na štetu radnika. To su zakon o doprinosu, zakon o porezu na dohodak, zakon o štrajku, zakon o stečaju, zakon o sigurnosti na radu, zakon o povezivanju staža...Imamo najmanje sedam složenih zadataka, a glavni je kolektivni ugovori. Kad poslati poruku nego za 1. maj  rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Ismet Bajramović.

Od 502.000 nezaposlenih u glavnom gradu BiH je 68.000 na biroima za zapošljavanje, a više od polovine su mladi do 35 godina starosti.

Zamjenik Generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata Peter Scherrer poručio je danas da su prije dva mjeseca na nivou Evrope pokrenuli kampanju za povećanje plate.

- Naš cilj je da u svakom dijelu Evrope radnici dobiju dovoljna primanja za njihov život. Sada je vrijeme da se radnici oporave i zato pozivamo na fer i pravedne politike širom Evrope kada je riječ o isplaćivanju plata. I ovdje, pozivam vas da pokažete svoju solidarnost i uključite se u ovu kampanju - kazao je Scherrer.

Evropi je potreban ekonomski oporavak, a kako je kazao Scherrer do sada su primjenjivani različiti recepti kada su radnici u pitanju, ali njihov položaj je sve gori.

- Ono što tražimo je socijalna zaštita za sve radnike, fer način raspodjele unutar Evrope. Ono čemu smo do sada svjedočili su različiti pokušaji da se uvođenjem doprinosa, povećavanjem stope doprinosa iz džepa radnika naplaćuju troškovi - rekao je Scherrer.

#BiH