Članak

Posjetom mezarima velikana obilježen Dan Općine Stari Grad

Istovremeno, današnji obilazak mezara znači i da se ne zaboravlja duga historija ovog grada, nego se daje značaj kako njegovim osnivačima, tako i onima koji su poginuli za njegovu odbranu tokom agresi

Posjetom mezaru Isa bega Ishakovića u haremu Careve džamije, a potom turbetu Gazi Husrev-bega, te Šehidskom mezarju Kovači, obilježen je Dan Općine Stari Grad. Na ovaj dan prije 25 godina, vodile su se presudne bitke za odbranu Starog Grada, ali i cijelog Sarajeva – i upravo to su danas istakli svi koji su učestvovali u obilježavanju ovog značajnog datuma.

Istovremeno, današnji obilazak mezara znači i da se ne zaboravlja duga historija ovog grada, nego se daje značaj kako njegovim osnivačima, tako i onima koji su poginuli za njegovu odbranu tokom agresije na BiH.

- Posjetili smo danas mezar Isa bega Ishakovića koji je na neki način postavio temelje za ono što je poslije njega uradio veliki gazija Gazi Husrev-beg. I to je naša historija i tradicija koju nikad ne smijemo zaboraviti. Isto tako, ne smijemo zaboraviti ni sve šehide i pale borce koji su dali živote za odbranu Starog Grada i cijelog Sarajeva i zato svake godine 02. maja odamo počast na Šehidskom mezarju Kovači - izjavio je prisutnim medijima načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić. Dodao je da je ovo višegodišnja tradicija i da je Općina Stari Grad namjerava i ubuduće održavati.

U haremu Careve džamije delegaciju je dočekao Salih ef. Išerić koji se zahvalio na tradiciji koju Općina Stari Grad njeguje i svake godine na ovaj značajan datum posjećuje mezar Isa bega Ishakovića odajući tako počast utemeljitelju grada.

- Moj bi prijedlog bio da se ovaj datum obilježava kao dan odbrane Starog Grada, a da se isti značaj da i datumu uvakufljenja Isa begove imovine koju je nama ostavio u amanet i da se i on ovako obilježava - kazao je efendija Išerić. Na mezaru Isa bega Ishakovića prisutni su proučili Fatihu.

Hafiz Salih Halilović primio je delegaciju Općine Stari Grad u haremu Gazi Husrev-begove džamije gdje je proučena Fatiha, a potom i ašere u mektebu ove džamije. I hafiz Halilović je istakao značaj obilaska gazijinog turbeta na ovaj dan te se zahvalio delegaciji na dolasku.

#BiH