Članak

Nuhanović za NAP: Istanbulski spomenik Srebrenici neka doprinese da se genocid nikome ne ponovi

Najvažnije je da se BiH stabilizuje, kako bi u miru živjeli svi njeni građani, i svaka pomoć u tom pravcu je dobrodošla, rekao je Nuhanović.

Na centralnom gradskom trgu u istanbulskoj općini Kartal otkriven je tokom vikenda Spomenik žrtvama genocida u Srebrenici.

Inicijator izgradnje ovog spomenika je Udruženje Bosna Sandžak Akademik, čiji su članovi porijekom iz BiH i Sandžaka, a koji sada žive u Turskoj.

Hasan Nuhanović, savjetnik u Memorijalnom centru u Potočarima i jedan od preživjelih iz genocida u Srebrenici citirao je srebreničke majke u Istanbulu tokom otvaranja spomenika:

- Neka se genocid nikada i nikome ne ponovi – rekao je Nuhanović.

Istanbulski spomenik drugi je spomenik genocidu u Srebrenici od početka godine.

Nevladina organizacija Remembering Srebrenica iz Engleske pokrenula je projekt izgradnje Međunarodnog centra Srebrenica, koji bi trebao biti smješten u centru Birminghama u centralnoj Engleskoj.

Procjenjuje se da će cijeli projekat, uz troškove održavanja prve tri godine kao i kupnju zemljišta za Centar iznositi oko 7 miliona funti (oko 16.030.000 KM).

Kršćanska zajednica mladih također iz Engleske je prošle godine izgradila spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u Stoke on Trentu, udaljen oko 70 kilometara gdje bi sada treba biti izgrađen Centar u Birminghamu.

Komentarišući izgradnju spomenika u Istanbulu Nihanović je za Patriju rekao da bi spomenik trebao podsjećati na to da 'naša djeca i njihova djeca ne dožive ništa slično'. 'Najvažnije je da se BiH stabilizuje, kako bi u miru živjeli svi njeni građani, i svaka pomoć u tom pravcu je dobrodošla', rekao je Nuhanović.

 

#BiH