Članak

Evropska olimpijada: Iako bez podrške države bh. učenici opet donose medalje

Osim Dženana, kao predstavnici Bosne i Hercegovine su bili i učenici Edvin Đapo (Treća gimnazija Sarajevo), Dinno Koluh (Unsko-sanski koledž Bihać), Arman Dupanović (Unsko-sanski koledž Bihać) i Jelen

Na prvoj Evropskoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola (EuPhO) koja je održana u Estoniji od 20. do 24. maja  2017. godine, Dženan Devedžić, učenik gimnazije “Dr. Mustafa Kamarić” iz Gračanice osvojio je srebrenu medalju. Na ovom takmičenju je učestvovao 91 učenik iz 20 zemalja svijeta, što ovaj uspjeh čini još većim i značajnijim.

Osim Dženana, kao predstavnici Bosne i Hercegovine su bili i učenici Edvin Đapo (Treća gimnazija Sarajevo), Dinno Koluh (Unsko-sanski koledž Bihać), Arman Dupanović (Unsko-sanski koledž Bihać) i Jelena Lazić (Gimnazija "Filip Višnjić" Bijeljina) zajedno sa voditeljom Selverom Pepićem.

Organizator odlaska učenika na ovo takmičenje je bilo Društvo fizičara u BiH, ali bez konkretne finansijske podrške nadležnih ministarstava.

Molbe za sufinansiranje odlaska na ovo takmičenje su poslate ministarstvima za obrazovanje Kantona Sarajevo, Tuzlansko-podrinjskog i Unsko-sanskog kantona iz kojih učenici i dolaze. Odgovor je samo stigao iz Ureda premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i to potvrdan. Na ostale dogovore se još uvijek čeka.

Učenici Dženan Devedžić. Edvin Đapo, Dinno Koluh , Arman Dupanović i Ajla Karišik su se plasirali i na Međunarodnu olimpijadu iz fizike (IphO)  koja će se održati u Indoneziji od 16. do 24. jula. Bez finansijske podrške države, njihov odlazak je neizvjestan iako je uspjeh bosanskohercegovačkih učenika na ovim takmičenjima neupitan, redovno se vraćaju sa medaljama. 

Međutim oni i dalje vrijedno rade i spremaju se za što bolje predstavljanje naše države dok čekaju odluke političara da li će im uopće omogućiti da se takmiče sa vršnjacima iz cijelog svijeta.

#BiH