Članak

Najveća dječija smotra u BiH: 14. Kid's festival u nedjelju 4. juna

Kid's festival bit će otvoren tradicionalnom šarenom paradom, a okupljanje učesnika je zakazano za 12 sati na Baščaršiji kod Sebilja. Haris Bilalović, voditelj Odjela za komunikacije Kid's festivala k

U nedjelju 4. juna bit će održan 14. po redu Kid's festival pod sloganom "U slavu djece i djetinjstva'', a organizatori poručuju da će djeca i posjetioci uživati u raznovrsnim sadržajima podijeljenim u pet cjelina za pet čula, piše agencija Patria.

Kid's festival bit će otvoren tradicionalnom šarenom paradom, a okupljanje učesnika je zakazano za 12 sati na Baščaršiji kod Sebilja. Haris Bilalović, voditelj Odjela za komunikacije Kid's festivala kazao je da će ove godine biti izmijenjena ruta kretanja parade.

- Parada će ići historijskom rutom grada Sarajeva, najprije do Vijećnice, obalom rijeke Miljacke, Zlatarskom ulicom, kroz Fehadiju do Katedrale gdje će na Trgu Alije Izetbegovića u 13:30 biti otvoren Kid' festival – kazao je Bilalović.

Očekuje se rekordan broj učesnika, a pripremljeni su brojni sadržaji i radionice te će se mališani kroz edukaciju i zabaviti. Festival se održava na više lokacija, pa tako i u Domu OS BiH, Umjetničkoj galeriji BiH gdje će biti održane neke od radionica.

- Radujemo se mališanima iz Ljubinja, Sarajeva, Visokog, Brčkog koji će igrokazima, plesom pokazati svoj talenat na Kid's stageu. Raduje nas i saradnja sa Francuskim institutom – kazao je Bilalović.  

Dugogodišnji partneri Kid's festivala je Raiffeisen banka a to su učinili i ove godine.

- Nadam se da će i ovogodišnji program izmamiti osmijeh i djeci i posjetiocima. Osim ovog festivala podržavamo sve aktivnosti za djecu. Želimo da sve protekne veselo i lijepo kao proteklih godina - kazala je Mirha Hasanbegović.

Predstavnici agencije UNDP će imati poseban tematski program. Kent Larson ispred Misije USAID-a kazao je da su oni svi tu da slave i podržavaju djecu BiH. USAID već petu godinu podržava Kid's festival.

- Podržavamo sve civilne projekte, sva djeca zaslužuju sreću i zadovoljstvo. Pozivamo svu djecu da posjete USAID-ov sretni kutak. To je mjesto za svu djecu bez obzira na pol i bilo koju drugu osnovu. Sva djeca će biti jednaka i poštovana za vrijeme Festivala kao što bi trebalo da bude svaki dan u godini.

Od 2015. godine Kid's festival je pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a i ove godine stigle su riječi podrške generalne direktorice Irine Bokove.

Siniša Šešum šef Misije UNESCO-a kazao je da je ovo jedan od najznačajnijih događaja za Sarajevo i BiH.

- Poruke mira iz Sarajeva idu posljednjih 13 godina, a i ove godine kroz Kid's festival i to je za nas bitno. Ove godine Kid's festival će imati jednu historijsku rutu što nam je drago jer je jedan od stubova mandata UNESCO-a kultura i naslijeđe i vrlo je važno da se djeca ali ne samo iz Sarajeva i drugih gradova upoznaju sa vrijednostima koje BiH ima i da ih na pravi način promovišu.

Partner Kid's festivala svih ovih godina je i MUP KS, a kako navode iz Direkcije festivala riječ je o najodanijem partneru.

- Policija ima dvojaku ulogu u ovom Festivalu, jedna je da smo partneri, a druga je da vodimo brigu o sigurnosti svih učesnika – kazao je portparol MUP KS Irfan Nefić koji je dodao da će biti organizirane i edukativne radionice za djecu te će imati priliku upoznati se i sa psima tragačima.  

#Lifemagazin