Članak

Konjanici iz At mejdana krenuli put Ajvatovice

Ajvatovica je oduvijek bila smotra duhovnosti, stub tradicije i kulture na ovim prostorima, a njen ovogodišnji moto je “Ramazanskom dovom i ajvatovičkom stazom”.

Konjanici iz Sarajeva krenuli su jutros u pohod na Ajvatovicu gdje će u nedjelju, 02. jula biti održana centralna manifestacija u okviru programa „Dani Ajvatovice 2017“. Sarajevske konjanike, članove konjičkog kluba "Hidalgo", ali i goste iz drugih zemalja koje je privukla ova tradicija, predvodi juzbaša Muhamed Potogija. Tradicionalno, na putu iz At mejdana do Ajvatovice vijorit će se i zastava Općine Stari Grad Sarajevo koju je konjanicima predao načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić, a po prvi put u povorci, na konju, put Ajvatovice krenuo je i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina.

Ajvatovica je oduvijek bila smotra duhovnosti, stub tradicije i kulture na ovim prostorima, a njen ovogodišnji moto je “Ramazanskom dovom i ajvatovičkom stazom”.

O tradiciji je danas govorio i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

- At mejdan je mjesto gdje su se prije stotina godina održavale konjičke utrke i evo već sedam godina sa ovog mjesta ispraćamo i naše konjanike put Ajvatovice. Nedaleko od mjesta gdje se danas nalazimo je i Careva džamija i mezar Isa-bega Ishakovića utemeljitelja Sarajeva, a odavde su se postavljali i temelji Sarajevu u vrijeme njegovog nastanka - kazao je Hadžibajrić. Konjanicima je poželio sretan put i čestitao im na njihovom pohodu na 507. Ajvatovicu.

Ajvatovica je poruka mira, prijateljstva i druženja

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina kazao je da je privilegija jahati na konjima do Ajvatovice, te da mu je čast što učestvuje u ovom pohodu.

- Ajvatovica je poruka mira, prijateljstva i druženja i najznačajniji dan u tradiciji Bošnjaka. Biti s konjima i promovirati bh ljepote je nešto veličanstveno i ovu tradiciju treba sačuvati. Suština ovog puta je na konjima proći rutu iz Sarajeva do Ajvatovice i drago mi je što ću to iskusiti - kazao je Pušina.

On je savjetovao svima koji bi željeli imati ovakvo iskustvo da se uključe u neki od konjičkih klubova i narednih godina krenu na Ajvatovicu. Muhamed Potogija, kao juzbaša, predvodi povorku, a njegov zadatak je organizacija puta, logistika i, kako kaže, obezbjeđenje svega što treba.

- Ajvatovica je oduvijek bila pobjeda duha nad materijom. Oružje koje mi sada nosimo je samo dekor, i oduvijek je to i bilo jer je Ajvatovica poruka mira - kazao je Potogija.

- Mi smo jedina grupa koja na Ajvatovicu ide jašući. Krećemo iz Sarajeva, a zbog saobraćaja konje od Zemaljskog muzeja prebacujemo kamionima. Onda jašemo do Fojnice, od Fjnice do Prokoškog jezera, pa planina Vranica. Onda se spuštamo u Gornji Vakuf i Bugojno, pa četvrtog dana jašemo u Donji Vakuf i Prusac - pojasnio je juzbaša Potogija.

On je kazao da je čar ovog puta u tome što se upoznaju bosanski ljudi i bosanske planine, te da ove godine sa njima jašu i dva Francuza koji su poželjeli osjetiti iskustvo Ajvatovice.

Iz Bordoa u Francuskoj, u Sarajevo je stigao šesnaestogodišnji Pjer Vražalica. Ne govori bosanski jezik, ali mu je ljubav prema tradiciji usadio otac koji redovno ide na Ajvatovicu.

- Za Ajvatovicu sam čuo od mog oca i poželio sam ove godine da i ja idem na pohod. Namjeravam jahati sa ostalim konjanicima sve do Ajvatovice, a jutros mi je najteži bio silazak sa Sedrenika - našalio se Vražalica.

#Lifemagazin