Članak

Voda u blizini Kozije ćuprije nije za piće

Građanima se skreće pažnja da ne piju vodu na pomenutoj lokaciji, kao i da ne uklanjanju table upozorenja.

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad postavila je table upozorenja na istočišu u blizini Kozije ćuprije (cca 100 metara ispod ćuprije) da voda nije za piće, te uklonila postavljeno crijevo sa kojeg su prolaznici pili vodu. Kako je primijećeno da su table upozorenja uklonjene, Civilna zaštita je postavila nove, te upozorenje ispisala na betonskoj podlozi ispred istočišta, piše agencija Patria.

JU Zavod za javno zdravstvo KS je na osnovu prijava da pojedini turisti i posjetioci šetališta na Darivi piju vodu sa istočišta u blizini Kozije ćuprije uzeo uzorke vode sa ove lokacije i izvršio njihovu analizu u Laboratoriji za sanitarnu mikrobiologiju i sanitarnu hemiju. Analiza je pokazala veliki broj bakterija i povećanu mutnoću, te da je voda epidemiološki opasna po zdravlje korisnika.

Službi civilne zaštite je naloženo da na adekvatan način upozori posjetioce ovog šetališta da voda nije za piće, što je odmah i učinjeno. Građanima se skreće pažnja da ne piju vodu na pomenutoj lokaciji, kao i da ne uklanjanju table upozorenja.

#BiH