Članak

Obilježena 25. godišnjica smrti heroja Čedomira Domuza

Posthumno je 1992. godine odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" i 1994. godine "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".

U prisustvu oko 300 poštovalaca lika i djela Čedomira Domuza, danas je na brdu Brezovača obilježena 25. godišnjica od pogibije ovog heroja. Da heroji ne umiru, dokaz je i ovaj skup koji je na novi način približio heroje rata 1992. - 1995. svim građanima koji su danas bili na Brezovači. Domuz je poginuo 30. jula 1992. godine na Rogoju - Trnovo, kao vojnik, na dužnosti komandira izviđačko diverzantskog voda kao pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, piše agencija Patria.

Posthumno je 1992. godine odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" i 1994. godine "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".

- Ono što je zapravo specifično i što ste svi sigurno primjetili je činjenica da među nama (organizatorima ovog događaja) nema niti jedan borac, i baš to je  glavna razlika našeg udruženja i našeg načina obilježavanja godišnjica, u odnosu na sva druga, gdje su glavni nosioci aktivnosti preživjeli borci, ratni vojni invalidi ili nosioci najvećih ratnih priznanja. Naš cilj je da mladi ljudi, vaša djeca i unučadi, osmisle i realizuju i budu gorivo za pogon ovog udruženja. A vi, poštovani naši borci, vi  ćete biti počasni gosti na našim manifestacijama. Baš vi ćete biti oni koji će sjediti ponosno u prvim redovima, vi ćete biti oni koji će nam dati podršku, vi, preživjeli ćete biti neiscrpni materijal od kojeg ćemo sašiti jednu veliku priču, šarenu kao bosanski ćilim, sa svim svojim razlikama, specifičnostima, doživljajima, emocijama, sa svim onim što nam vi možete pružiti i ispričati – rekla je Sanja Sadiković, predsjednica Udruženja Grom u njedrima Igmana.

Na Brezovači su danas bili brojni Čedini saborci. Prisjetili su tog dana.

- Čedinu smrt sam doživio kao smrt mog rođaka Coceta, komandira ‘Kobre’ i kao Titinu smrt, kada sam pomislio da je kraj svijeta. I sada osjetim hladnoću i studen, kakva me obuzela kada sam ga mrtvog vidio - rekao je Šehić.

Programu su prisustvovali i ministar za boračka pitanja, Muharem Fišo, delegacija općine Hadžići te brojni članovi boračkih udruženja, saborci i građani.

Nakon programa upriličena je izložba ratnih uspomena porodice Domuz i kolekcionara Armina Fazlića.
 

#BiH