Članak

Nova TZ KS ali isti problemi: Zašto Konaković ne zaustavi pljačku turista od Aerodroma do Baščaršije

Kako je Konaković branio svoje prijatelje, tako se nadamo da će isto učiniti i sa turistima koji iz Sarajeva nose gorak ukus posjete.

Kada je na prijedlog premijera KS Elmedina Konakovića, početkom ove godine formirana nova Turistička zajednica KS na čijem je čelu njegov prijatelj Nermin Muzur, prema obećanjima prvog čovjeka KS, trebali su biti riješeni svi problemi koji su opterećivali turističku djelatnost u Sarajevu, piše agencija Patria.

Na konferenciji u julu ove godine, Konaković je gorljivo branio izbor svoje stranke čelnika TZ KS, navodeći da je prikupljeno 700.000 KM. Od tog novca općine u Kantonu Sarajevo nisu dobile nijednu konvertibilnu marku, pa tako ni Stari Grad koja je najposjećeniji dio Sarajeva i najzanimljivija turistima zbog kulture i historije. Ova općina prije nekoliko godina je otvorila info-press centar gdje se svakodnevno turisti raspituju za sadržaje koje naš grad nudi.

S druge strane, brojni problemi i dalje opterećuju turističku ponudu Sarajeva. Turisti su na meti džeparoša i lopova, nema redovnog prijevoza, ni vode, a najbolju dobrodošlicu im prirede vozači Sarajevo taksija.

Naime, poznato je da turisti od Aerodroma do Baščaršije plate i 50 eura! U krugu Aerodroma štand imaju samo članovi Sarajevo taksija. Na taj način im je omogućena legalna pljačka turista.

Na zvaničnoj stranici TZ KS u rubrici gradski prevoz navodi se da je početna tarifa 1,50 KM a svaki naredni kilometar je 1,00 KM.

- Prtljag se plaća 1KM po torbi. Sva vozila koriste taksimetar i mogu izdati račun. Taksi usluge možete platiti isključivo u gotovini.

No, račun vam taksisti neće izdati dok ga ne zatražite. A o tome turisti koji posjete Sarajevo nisu upoznati, pa su primorani platiti paprenu cijenu vožnje.

Premijer Konaković dobro je upoznat sa ovim problemom, pa bi mogao iskoristiti svoje dobre odnose sa predsjednikom Udruženja Sarajevo taksi Enver Suljagić da se ovoj pljački stane ukraj.  

Kako je Konaković branio svoje prijatelje, tako se nadamo da će isto učiniti i sa turistima koji iz Sarajeva nose gorak ukus posjete.

- Za Nermina Muzura i Faruka Čaluka ja stavljam svoj obraz, svoje ime i svoju imovinu u njihove rezultate rada, a nisam ih birao. To su ljudi koje smo, nasreću, dobili u TZ - kazao je Konaković u julu ove godine.

 

#BiH