Članak

Pozvali Dienga u posjetu, a nema podrške za inicijativu Bećirovića za Strategiju prevencije genocida

Na poziv državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac u višednevnu posjetu Bosni i Hercegovini doputovat će specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevencij

SARAJEVO, (Patria) - Na poziv državne ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac u višednevnu posjetu Bosni i Hercegovini doputovat će specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida Adam Dieng. 

Denis Bećirović, poslanik SDP-a tim povodom ponovo će danas na sjednici Predstavničkog doma PSBiH uputiti inicijativu u Predstavničkom domu PS BiH.

On je krajem decembra 2016. godine već uputio poslaničku inicijativu Vijeću ministara BiH, da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u PD PSBiH sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi Strategiju prevencije masovnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini. Danas će to ponovo učiniti.

Podsjetio je da je 29. decembra 2016. u parlamentarnu proceduru uputio takvu poslaničku inicijativu. Međutim, i ranije je bio primoran da uputi pismo Kolegiju PD PS BiH, jer Kolegij Predstavničkog doma PSBiH „opstruira legalno dostavljene prijedloge poslanika na državnom nivou“.

- S obzirom da su potpuno ispoštovane sve ustavne, poslovničke i druge pretpostavke da se ove obavezne tačke dnevnog reda nađu na dnevnom redu Predstavničkog doma, javno vas pozivam da prestanete opstruirati uvrštavanje u dnevni red legalno dostavljenih i poslovnički uokvirenih prijedloga – naveo je Bećirović u pismu.

Inače, tokom posjete Bosni i Hercegovini Dieng planira održati sastanke i s članovima Predsjedništva BiH, ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, v.d. glavne tužiteljice Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić, predsjednicima entiteta Marinkom Čavarom i Miloradom Dodikom te predstavnicima nevladinih i međunarodnih organizacija u našoj zemlji.

Borovac i Dieng će u četvrtak (1. februara) održati konferenciju za novinare uoči zajedničke posjete memorijalnim centrima Potočari i Donja Gradina, gdje će odati počast žrtvama genocida.

#BiH