Članak

Opozicija izrazila sumnju: Je li cilj da se ni danas sjednica PD PS ne završi

U nastavku sjednice Predstavničkog doma PSBiH raspravlja se o revizorskim izvještajima a poslanik NB Sadik Ahmetović uputio je kritiku Uredu za revizije kazavši da nije moguće da nema niti jednog nega

SARAJEVO, (Patria) - U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) raspravlja se o revizorskim izvještajima državnih institucija, a poslanik Nezavisnog bloka (NB) Sadik Ahmetović uputio je kritiku Uredu za revizije kazavši "da nije moguće da nema niti jednog negativnog izvještaja."

- Pa mi kao da smo Švedska i Norveška, a siguran sam da i tamo ima negativnih izvještaja – kazao je Ahmetović.

Zastupnik A-SDA Jasmin Emrić i zastupnik SBB-a Fehim Škaljić kritikovali su činjenicu da se Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH tek u 2018. godini izjašnjava o revizorskim izvještajima i preporukama za 2016. godinu. 

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović rekao je da mu se čini "kako parlamentarna većina cilja na to da se današnja sjednica Zastupničkog doma PSBiH ne završi", jer to znači da će se završiti parlamentarna procedura prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH čiji su predlagači SDA i HDZ BiH /zakon se povlači iz procedure/. Danas je treći pokušaj da se okonča ova sjednica.
 
Magazinović smatra da zastupnici vladajućih stranaka čekaju informaciju o tome šta će biti na sastanku članova Predsjedništva BiH u Briselu tokom kojeg će biti govora o implementaciji odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava, a koje se odnose upravo na izborni sistem u našoj zemlji. 

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović kazao je da je za njega rasprava o finansijskoj reviziji državnih institucija jedna od najvažnijih rasprava u Parlamentarnoj skupštini BiH. On je istakao da Ured za reviziju BiH nema zakonsku mogućnost da bilo koga sankcioniše i da zakonodavna vlast to ne može tražiti od ove institucije. 
 
Na javne nabavke u državnim institucijama osvrnuo se i zastupnik Nezavisnog bloka Salko Sokolović koji je pitao zbog čega Agencija za javne nabavke BiH nije reagovala ako je već konstatovano da određene javne nabavke nisu planirane ili da kompletan proces nekih javnih nabavki nije pokrenut na vrijeme. 

Zastupnik SNSD-a Nikola Špirić predložio je da se zakaže tematska sjednica Zastupničkog doma PSBiH o nalazima Ureda za reviziju institucija BiH. 

Mensura Beganović (DF) osvrnula se na tužbe protiv institucija BiH a koje su u iznosu od milijardu KM.

- Očekivala sam da u izvještajima bude stavljeno zašto gubimo sporove. Tu mislim na Strabag itd. Ono što je meni najporaznije jeste da od 2014. do danas se provlače iste stvari. To je upravljanje oduzetom robom – kazala je Beganović, dodajući da je nezadovoljna radom institucija.

- Trebamo sve one koji su dobili mišljenje s rezervom odvojiti u jednu grupu i održati posebnu sjednicu – kazala je Beganović.

Zastupnik Senad Šepić je kazao da ljudi koji rade u Uredu za reviziju treba da kažu kako im se zakonski može pomoći da bolje rade.

#BiH