Članak

Respekt u Rovinju: Na istom terenu, jedno uz drugo, djeca bez razlike i diskriminacije

U saradnji sa Zakladom Mateo Kovačić, projekt u svom ovogodišnjem izdanju otvara potpuno novu dimenziju društvene odgovornosti. Socijalizacija djece s poteškoćama u razvoju iz cijele Evrope i njihova

ROVINJ, (Patria) - U Rovinju se od 28. do 31. marta održava peto jubilarno izdanje međunarodnog dječijeg  rukometnog i nogometnog turnira i zdravstveno edukativnog skupa - Youth Movement Power / Snaga djece u pokretu.

Najveći je to događaj te vrste na ovim prostorima, koji će  tokom četiri dana takmičenja - u Rovinju, Poreču i Puli - okupiti gotovo tri hiljade takmičara. Djeca iz čak 120 dječijih nogometnih i rukometnih ekipa ove godine dolaze iz sedam zemalja; Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Njemačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

U saradnji sa Zakladom Mateo Kovačić, projekt u svom ovogodišnjem izdanju otvara potpuno novu dimenziju društvene odgovornosti. Socijalizacija djece s poteškoćama u razvoju iz cijele Evrope i njihova cjelovita integracija u društvo, glavna je tema ovogodišnjeg simpozija.

Pod nazivom „Integriranje djece s teškoćama u razvoju u sport te uloga roditelja, odgojitelja, trenera i stručnih suradnika“, cilj simpozija jest senzibiliziranje najšire javnost o ovoj važnoj temi. Djeci s teškoćama u razvoju, projekt omogućuje prije svega inkluziju te potom i podizanje samopouzdanja, veći stupanj uključenosti u sportske aktivnosti te pozitivan utjecaj na samostalnost, prihvaćenost u grupi kao i opću socijalizaciju. 

Specijalni gost je Škola fudbala Respekt, jedina takve vrste u svijetu.

- Respekt se mora doživjeti, nemoguće je riječima iskazati oduševljenje. Na istom terenu, jedno uz drugo, djeca bez razlike i diskriminacije, uz tipične vršnjake. Ovo je čudo. Dok nisu došli, dok nismo vidjeli, nismo vjerovali da ovo postoji, da zaista sva djeca zajedno na terenu, savršeno funkcionišu - istakli su organizatori turnira.

Emir Hujdur, osnivač Škole fudbala Respekt kazao je da je beskrajno zahvalan organizatorima turnira na pozivu, kao i Fondaciji Junuzović, koja  je pomogla da danas budu u Rovinju.

- Znate kako, mi od 2014. iz sveg srca pričamo priču koja je danas porodica Respekt. I živimo je, srcem i dušom. Ali tek ovako kad nekom drugom pokažete sve ovo, i oni dožive, i reaguju kako su prijatelji iz svih zemalja na ovom turniru reagirali, onda budemo svjesni i preponosni na sve ono što jesmo. Puno je emocija ovdje, a najvažnije su one među djecom. A one su ono što je ljude ovdje fasciniralo - kazao je Hujdur.

#Sport