Članak

Ubijeno najmanje deset Palestinaca u Gazi, hiljadu ranjenih

Dan zemlje od posebnog je značaja za Palestince jer je to bilo prvi put od 1948. da su Palestinci organizirali masovni i kolektivni odgovor na izraelsku politiku.

GAZA, (Patria) - Najmanje deset Palestinaca poginulo je, a više od 1.000 povrijeđeno u sukobima s izraelskim snagama sigurnosti prilikom obilježavanja Dana zemlje, komemoracije u spomen na šestoricu Palestinaca ubijenih prije 42 godine u protestima zbog okupacije Palestine, javlja Al Jazeera.

Hiljade Palestinaca iz Pojasa Gaze prethodno su se okupile na protestima na više mjesta kod granice s Izraelom i pritom su izbili sukobi s izraelskim vojnicima, prenose palestinski mediji.

Mohammed Najjar ubijen je tokom sukoba istočno od Jabalije u sjevernom dijelu Gaze, dok su Amin Mahmoud Muammarin i Mohammed Abu Omar ubijeni u Rafahu, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva. Prethodno je Omar Samour (31), poljoprivrednik iz Gaze, smrtno stradao u artiljerijskoj vatri na svom posjedu u blizini Khan Yunisa.

Kasnije su palestinske vlasti objavile da su smrtno stradali i Ahmed Oudeh, te Jihad Freneh. 

Prema navodima palestinskog Crvenog polumjeseca, u pucnjavi izraelskih vojnika povrijeđeno je najmanje 550 demonstranata.

Oni su se okupili na više mjesta duž granice povodom protesta nazvanog "Veliki marš povratka", koji bi trebao trajati šest sedmica i kojim se traži pravo na povratak palestinskih izbjeglica i osuđuje stroga izraelska blokada Gaze.

Dan zemlje od posebnog značaja za Palestince

Prvi dan pokreta poklopio se s Danom zemlje, kojim se svake godine odaje počast Palestincima ubijenima 1976. tokom protesta protiv konfiskacije njihova zemljišta.

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je da hiljade Palestinaca učestvuju u protestima na šest lokacija u Pojasu Gaze.

Prema njegovim riječima, oni izraelske vojnike napadaju zapaljenim gumama i kamenjem.

- Izraelska vojska uspostavila je zatvorenu vojnu zonu oko Pojasa Gaze i za sve aktivnosti u tom sektoru potrebno je njezino odobrenje - rekao je glasnogovornik.

Dan zemlje od posebnog je značaja za Palestince jer je to bilo prvi put od 1948. da su Palestinci organizirali masovni i kolektivni odgovor na izraelsku politiku.

Taj dan Palestinci obilježavaju širom svijeta, prenose palestinski mediji.

#Svijet