Članak

Odluka o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena više ne važi

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u nastavku 47. sjednice danas je donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u nastavku 47. sjednice danas je donijela Odluku o prestanku važenja Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Kao razlog za prestanak važenja mjera neposredne kontrole cijena navedeno je kako je u periodu od proglašenja stanja prirodne nesreće došlo do regulacije stanja u pogledu saniranja posljedica nastalih poplavama, te u pogledu snabdijevanja i cijena osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština, kao i ostalih proizvoda. 

Podsjećamo, prvobitno tu Odluku, Federalna vlada je donijela nakon što je 15. maja 2014. godine proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije BiH uzrokovane obilnim kišnim padavinama i poplavama. Donošenju odluke prethodila je procjena Vlade FBiH da su se stekli uvjeti za poduzimanje mjera neposredne kontrole cijena.

Vlada Federacije BiH je 18. maja zadužila Federalno ministarstvo trgovine i Federalnu upravu za inspekcijske poslove da, u saradnji s nadležnim tijelima i inspekcijama svih kantona u FBiH, intenzivno prate kretanje cijena, te da, u slučajevima njihovog nezakonitog i neosnovanog povećanja i mogućih zloupotreba, hitno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti i o tome informiraju Vladu FBiH, saopćeno je iz Vlade, prenosi Patria.

Federalno ministarstvo trgovine će, u saradnji s nadležnim inspekcijama, udruženjima potrošača i ostalim nadležnim organima, i nadalje pratiti situaciju na tržištu, te u slučaju neprimjerenog i nepoštenog ponašanja trgovaca poduzeti i druge odgovarajuće mjere.

 

#Biznis