Ukoliko su crveno vino i kafa vaša omiljena pića, onda barista Saša Šestić iz Australije ima savršeno piće za vas, piše bh. novinska agencija Patria.
Saša Šestić koji je rođen u Banja Luci, a živi i radi u Canberri (Australija) proglašen je najboljim baristom na svijetu na Svjetskom prvenstvu barista koje je održano tokom vikenda u Seattleu (SAD).
Za pobjedu, Šestić je morao napraviti 12 kafa u 15 minuta: espressa, cappuccina i kafu sa vlastitim pečatom za koju je koristio vino Clonakilla Shiraz Viognier prije same fermentacije.
Šestić je prošlog mjeseca postao državni prvak Australije, a savršenu kombinaciju kafe i vina vježbao je danima.
On je i vlasnik kompanije za proizvodnju sirove kafe i prateće opreme za pravljenje kafe.
Zanimljivo je da je Šestić 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sydneyu predstavljao Australiju sa rukometnom reprezentacijom.
ŠTA JE BARISTA
Profesionalni baristi često sami sebe vide kao umjetnike kafe i majstora espresso aparata. Barista ima veliko znanje o sirovoj kafi, uzgoju, obradi, pripremi, prženju i historiji kafe. Ali on mora i znati poslužiti gosta, znati što njegovi gosti piju ili kako ih zainteresirati za kavu. Barista stalno eksperementira, istražuje i permanentno radi na svom odnosu prema kafi.