Članak

Kandidati za direktora RAK-a na intervjuu 29. aprila

U utorak 29. aprila održat će se intervju s kandidatima za poziciju direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), piše novinska agencija Patria.

U utorak 29. aprila održat će se intervju s kandidatima za poziciju direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), piše novinska agencija Patria. U utrci za ovu poziciju su aktuelni direktor BH Radija 1 Milan Trivić, direktorica Sektora mobilne telefonije RAK-a Gordana Čuković - Trapara, predsjedavajući Upravnog odbora BHRT-a Vladimir Marčeta, pomoćnik ministra sigurnosti BiH iz Sektora za informatiku i telekomunikacione sisteme Mladen Mrkaja, aktuelni pomoćnik direktora u Sektoru radiofrekvencija Agencije Siniša Petrović, direktor Agencije RS-a za informaciono društvo Srđan Rajčević, član UO RTVFBiH Radenko Udovičić te v.d. direktora RAK-a Kemal Huseinović, kao jedini Bošnjak među kandidatima, a kojem je mandat istekao još 2008. godine.

Uporedo s tim, ne prestaju špekulacije da li je ova pozicija namijenjena za Srbina iz RS-a ili nekog drugog. Iz SNSD-a jasno poručuju da je ova pozicija njihova, ali Damir Hadžić, ministar pormeta i komunikacija BiH jasno je kazao u izjavi za novinsku agenciju Patria da ovo mjesto nije rezervirano za predstavnika bilo kojeg naroda.

Huseinović je na čelu RAK-a 11 godina, ali s obzirom da je imao samo jedan potvrđen mandat nema zakonskih smetnji da ponovo bude izabran na čelo ove agencije, ali i Milorad Dodik, predsjednik RS-a i lider SNSD-a kazao je da ima dogovor s SDP-om oko imenovanja nekog iz RS-a na poziciju direktora RAK-a, pa je očito da Huseinović u tom slučaju nema šansi.

Iako je Hadžić kazao da nije bilo takvih dogovora morat ćemo čekati sredinu maja kako bismo vidjeli ko će na čelo RAK-a, jer je Vijeće RAK-a najavilo da će do tada završiti svoj dio posla. 

Hadžić se danas oglasio i saopćenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti

- Povodom jučerašnje, vrlo samouvjerene, izjave gospodina Lazara Prodanovića, o tome kako na čelnoj poziciji Regulatorne agencije za komunikacije može biti samo neko iz redova srpskog naroda i to iz Republike Srpske, želim ponoviti da do imenovanja nestručnih ljudi iz bilo kojeg naroda, pa makar i pod cijenu blokiranja njihovog imenovanja, neće doći.

Pošto je već nekoliko dana aktuelna blokada svega korisnog za ovu zemlju, uključujući i blokiranje Strukturalnog dijaloga sa Evropskom unijom, izjave gospodina Prodanovića su samo nastavak prakse blokiranja evropskog puta naše zemlje.

Iako ne mogu direktno uticati na izbor novog direktora RAK-a, moje mišljenje je da bi ovu funkciju trebao obavljati neko kompetentan i sa dovoljnim znanjem da rad ove institucije digne na viši nivo. Pogotovo, ako se uzme u obzir, da nas u skorije vrijeme očekuju važni procesi, poput priprema za proces uvođenja digitalizacije.

Što se tiče drugog dijela izjave gospodina Prodanovića, o tome kako direktor RAK-a mora imati prebivalište u Republici Srpskoj, smatram da je ona još degutantnija, jer šta ako se, kojim slučajem, pojavi neko iz srpskog naroda, a da ima prijavu boravka u Federaciji BiH?

Da li je ta osoba onda manje vrijednosti od Srbina iz Republike Srpske, jer se prema izjavi gospodina Prodanovića lako može izvući takav zaključak? Mislim da ovom izjavom gospodin Prodanović, a i njegova stranka, polako bude duhove prošlosti, te nas vraćaju u vrijeme dubokih podjela i podjela na podobne i nepodobne, što je na tragu nedavne diskriminatorske Odluke Vlade RS o prijavi prebivališta povratnika u ovaj bh. entitet.

Na kraju, opet jasno i nedvosmisleno želim ponoviti da mjesto direktora RAK-a nije rezervisano za predstavnika bilo kojeg naroda, nego će se, prvenstveno, cijeniti njegova stručnost i kompetencija, stoji u saopćenju.

#BiH