Članak

U Češkoj održana misa za Gavrila Principa

Pravoslavna misa zadušnica održana je za Gavrila Principa, teroristu koji je ubio austrijskog vojvodu Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie 1914. godine u Sarajevu. Misa je održana u Češkoj u Te

Pravoslavna misa zadušnica održana je za Gavrila Principa, teroristu koji je ubio austrijskog vojvodu Franza Ferdinanda i njegovu trudnu suprugu Sophie 1914. godine u Sarajevu. Misa je održana u Češkoj u Terezinoj maloj tvrđavi gdje je Princip umro 28. aprila 1918. godine, prenosi novinska agencija Patria.

Tamošnji mediji prenose kako su i dalje podijeljena mišljenja oko Principa, te da i neki Srbi koji žive u Češkoj smatraju da je Princip bio kontroverzna ličnost, a da je njegov čin donio veliku patnju za Srbe, te da je posljedica njegovog djela dva miliona mrtvih u Drugom svjetskom ratu.

Vaclav Dvorak, član grupe Prijatelji Srba s Kosova, kazao je da je ubistvo Ferdinanda i njegove supruge nešto iz čega je proizašla velika patnja.

- Princip je kontroverzna figura čak i za Srbe. Ali, Srbi koji žive u Češkoj vide Principa kao heroja. U Bosni i Hercegovini se osporava – kazao je Dvorak.

Inače, Princip nije osuđen na smrt zbog ubistva jer se smrtna kazna tada nije mogla primijeniti na ljude koji su bili mlađi od 20 godina u okviru Habsburškog zakona. On je ubio Ferdinanda sedam dana prije svog 20. rođendana.

Kao rezultat toga Princip je poslan u zatvor na 20 godina. On i dvojica njegovih pomagača su prebačeni u zatvor u Terezinu malu tvrđavu  gdje su sva trojica kasnije umrla od tuberkuloze. Princip je pokopan na groblju Terezina, a njegovi ostaci prebačeni su u Sarajevo 1920. godine, prenosi Patria.

#BiH