Članak

SDA na raskršću: Izetbegović će nastaviti čistku Tihićevih kadrova!

Bura u Stranci demokratske akcije (SDA), nakon podjele na posljednjoj sjednici Predsjedništva se ne stišava, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP). Pušta li Tihić dvije struje da se bore za prevl

Bura u Stranci demokratske akcije (SDA), nakon podjele na posljednjoj sjednici Predsjedništva se ne stišava, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP). Naime, smjena Bakira Alispahića, oko koje se čelništvo SDA podijelilo na dva tabora, pokazala je da mehanizam funkcioniranja SDA koji je uspostavljen nakon Konvencije, a zbog bolesti aktuelnog predsjednika ne funkcionira.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović otvoreno je preuzeo kontrolu nad strankom, iako zvanično niti jedan organ SDA nije utvrdio da je Tihić spriječen da obavlja svoju dužnost. Naprotiv, Tihić je sve do prije dva dana pronalazio način da, bilo putem razgovora sa saradnicima ili direktno, i dalje rukovodi strankom i donosi ključne odluke.

Kako saznajemo, Tihić je svom zamjeniku Izetbegoviću odmah nakon Konvencije poručio da će u slučaju njegove odsutnosti sve odluke morati usaglašavati, u najmanju ruku sa Adilom Osmanovićem, potpredsjednikom SDA. To je bio mehanizam koji je trebao spriječiti uklanjanje i obračun Izetbegovića sa Tihićevim kadrovima za vrijeme njegove odsutnosti zbog terapija i oporavka.

Ali, Izetbegović je uz pomoć Asima Sarajlića „suspendovao“ i taj dogovor i Tihića sa mjesta predsjednika i započeo čistku.

Na način na koji je uklonio Alispahića, Izetbegović može za kratko vrijeme u cjelosti „očistiti SDA“ od svojih političkih protivnika, što prema saznanjima agencije Patria i namjerava učiniti. Tako bi Izetbegović, bez Kongresa ili Konvencije, izbora ili glasanja o povjerenju, postao lider najveće bošnjačke stranke.

Istovremeno, dio rukovodstva SDA koji još uvijek poštuje Tihića kao predsjednika SDA djeluje zbunjeno i šokirano.

Očekivanja da će Tihićeva sms poruka u kojoj je tražio da se ne vrši smjena biti dovoljan argument Izetbegoviću da odustane od svojih planova su raspršena.

Prema saznanjima agencije Patria, među njima nema sumnje da je ta poruka Tihićev stav, ali postoji bojazan da Tihić šutke pušta Izetbegoviću privremenu samovolju. Time, predsjednik SDA, igra dvostruku igru i želi pustiti dvije struje da se bore za prevlast. Faktički, on tako Osmanoviću, ali i drugim kandidatima, poručuje da nikoga ko ne bude imao dovoljno hrabrosti da se suprotstavi Izetbegoviću, neće ostaviti za nasljednika.

U svakom slučaju, izvori Patrie iz SDA, ističu da će se bitka za Tihićevu poziciju samo rasplamsati, a nepovjerenje koje je eskaliralo tokom i nakon posljednje sjednice Predsjedništva SDA ukazuje da će to biti sudbonosna bitka za najveću bošnjačku stranku.

 

 

 

 

 

#BiH