Članak

File predstavio novi pristup prema zapadnom Balkanu!

Evropski komesar za proširenje Štefan File objavio je danas u Londonu na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o investiranju u zapadni Balkan novi pristup Evropske unije prema ovom di

Evropski komesar za proširenje Štefan File objavio je danas u Londonu na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o investiranju u zapadni Balkan novi pristup Evropske unije prema ovom dijelu Evrope, a koji će u fokusu imati ekonomske reforme i razvoj, javlja bh. novinska agencija.

File je u svom govoru na skupu kojem prisustvuju premijer svih država regiona, uključujući i Vjekoslava Bevandu, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, kazao kako prvi put predstavlja novi pristup koji je najavljen u usvojenoj strategiji proširenja, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

- Niti jedna od država zapadnog Balkana nema fukcionalnu tržišnu ekonomiju. Nezaposlenost u regionu je visoka. Naročito kod mladih. Javi i unutrašnji dugovi se povećavaju, a situacija je nestabilna i kada su u pitanju vanjskih faktori. Konkurencija je često narušena političkim odlukama koje nisu tržišno orjetirane. Ovi problemi se moraju riješavati kroz kredibilne reforme – kazao je File.

On je dodao da Evropska komisija planira pokrenuti razgovore sa državama regiona o makroekonomskoj, fiskalnoj i finansijskoj stabilnosti, kakve već ima sa Kosovom.

- Naš dijalog ćemo bazirati na nacionalnim reformskim programima, a rezultat bi trebao biti zajednički set preporuka za svaku zemlju. Mi ćemo zajedno sa Međunarodnim monetarnim fondom dati tehničku pomoć u provođenju preporuka – kazao je File. On je dodao da je novi koncept već predstavio prošle sedmice u Sarajevu, te naveo da će se i Evropska unija pozabaviti aktuelnim socijalnim i ekonomskim problemima u BiH. 

#Biznis