Članak

Unaprijed isplaćene plaće radnicima u zdravstvu

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je uz enormna zalaganja uspio obezbjediti sredstva u iznosu od gotovo 17 miliona KM za prijevremenu isplatu aprilskih plaća i pratećih troškova svim usta

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je uz enormna zalaganja uspio obezbjediti sredstva u iznosu od gotovo 17 miliona KM za prijevremenu isplatu aprilskih plaća i pratećih troškova svim ustanovama i radnicima zaposlenim u zdravstvu, saopćili su iz ZZO KS, prenosi Patria.

U cilju osiguranja nesmetanog funkcionisanja sistema zdravstvene zaštite sredstva neophodna za isplatu plaća doznačena su zdravstvenim ustanovama 28. 04. 2014. godine kako bi se omogućila isplata plaća prije prvomajskih praznika. Prvi maj je za radnike najznačajniji praznik, jer simbolizira rad, solidarnost i razvoj.

Baš zbog toga, menadžment Zavoda, na čelu sa dr. Kenanom Crnkićem, je ocijenio da će najbolja čestitka za  više od 7.000 zaposlenih u zdravstvu Kantona biti isplata plaća kao neospornog prava i zaslužene beneficije, koju nažalost ogroman broj radnika u Bosni i Hercegovini nije u mogućnosti ostvariti, saopćili su iz Zavoda.

Kao što je u prethodnom periodu i najavljeno, novo rukovodstvo Zavoda zdravstvenog osiguranja KS pokrenulo je niz aktivnosti na kontroli, racionalizaciji i optimizaciji utroška javnih sredstava, kao i na snažnijoj naplati dugovanja po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Pokrenute aktivnosti su, između ostalog, rezultirale zaustavljanjem naslijeđenog negativnog trenda, te omogućile da se blagovremeno akumuliraju sredstva, a koja Zavod svaki mjesec mora obezbjediti samo za kontinuirane isplate plata i doprinosa, te osnovnih pratećih troškova neophodnih za funkcionisanje zdravstvene zaštite na svim nivoima koju koristi više od 450.000 naših građana.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo svim radnicima zaposlenim u zdravstvu, ali i svim drugim radnicima i građanima Bosne i Hercegovine upućuje čestitke povodom 1. maja, Praznika rada, uz iskrene želje da uz poštivanje principa zakonitosti, transparentnosti, profesionalizma, humanosti i solidarnosti.

Želja nam je da uz snažnu opredjeljenost ka nužnim reformskim procesima, svi zajedno doprinesemo očuvanju i izgradnji funkiconalnog, efikasnog, kvalitetnog i dugoročno održivog zdravstvenog sistema, ali i prosperitetnije, sigurnije i stabilnije države , na zadovoljstvo i dobrobit svih njenih građana, kažu iz ZZO KS, prenosi Patria.

#BiH