Članak

Mehmedović podnio inicijativu za smjenu ministra Radončića

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, 63. po redu nastavljena je jutros u Sarajevu. Na samom početku sjednice zastupnik Stranke demokratske akcije Šemsudin Mehmedović je podnio inicijativu za s

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, 63. po redu nastavljena je jutros u Sarajevu. Na samom početku sjednice zastupnik Stranke demokratske akcije Šemsudin Mehmedović je podnio inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BIH Fahrudina Radončića. Mehmedović je  zatražio i da se utvrdi odgovornost za događaje od 7. februara, te uputio inicijativu Glavnog odbora SDA za smanjenje plaća u državnim institucijama. 

Božo Ljubić iz HDZ 1990 i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH uputio je poslaničko pitanje sigurnosnim agencijama u kojem traži da mu odgoovre da li su već identifikovani pojedinci i nevladine organizacije koje su učestvovale u nemirima i paljenjima institucija 7. februara.

- Ne samo da su učestvovali u paljenju nego su i podsticali nasilje - kazao je Ljubić.

Također, Ljubić je zatražio od RAK-a da provedu istragu o izvještavanju medija tokom protesta te da se u skladu s profesionalnim kodeksom identificiraju oni mediji koji su otvoreno pozvali na demonstarcije i nasilje.

- Hoće li biti kažnjeni oni koji nisu poštovali profesionalni kodeks novinarstva - pitao je Ljubić

Sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine prisustvovuju će i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Almir Džuvo i direktor u ostavci Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Himzo Selimović. Na dnevnom redu nastavka 63. sjednice je između ostalog i Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Džuvo je reporteru bh. novinske agencije Patria (NAP) kratko kazao da su on i Selimović dobili poziv da prisustvuju današnjoj sjednici, te da će se uredno odazvati pozivu najvišeg zakonodavnog tijela u BiH.  

#BiH