Članak

Najavljeni protesti ispred Konzulata BiH u Čikagu

Više od 20 bosanskih organizacija u Čikagu 27. februara organizovat će mirne proteste ispred Konzulata BiH u Čikagu sa zahtjevom za ostavkom generalnog konzula Braneta Pećanca i drugih upsolenika Konz

Više od 20 bosanskih organizacija u Čikagu 27. februara organizovat će mirne proteste ispred Konzulata BiH u Čikagu sa zahtjevom za ostavkom generalnog konzula Brane Pećanca i drugih uposlenika Konzulata.

Ovih 20 organizacija, također je uputilo pismo potpredsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) u kojem ga obavještavaju o događajima koji su izazvali ogorčenje i nevjericu među bh. dijasporom u SAD-u.

Podsjećamo, konzul BiH u Čikagu Brane Pećanac, povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, prisustvovao je prijemu na kojem je pružio podršku i iskazao zahvalnost nad počinjenim ratnim zločinima i veličao genocid nad Bošnjacima zajedno sa konzulom Srbije u Čikagu Nebojšom Aćimovićem. Kako se navodi u pismu, ovim činom konzul Pećanac uvrijedio je sve žrtve agresije na BiH od 1992 do 1995. godine.

Zbog toga bh. organizacije i Amerikanci bh. porijekla osjećaju dužnost ukazati na neprimjereno ponašanje zvaničnika BiH i Srbije.

- Ovim činom dali su jasnu podršku etničkom čišćenju, progonu, a što je i najgore, konzul Pećanac i sam je priznao učešće u ratnim razaranjima protiv Bošnjaka. Većina Bošnjaka, 9. januar smatra i početkom agresije na BiH. Još je tragičnije, što je konzul Srbije Republiku Srpsku nazvao državom, naglašavajući da ne postoje granice između Srbije i RS.

Bh. organizacije u Čikagu ističu u svom pismu, da „Bosanci i Hercegovci u SAD-u zaslužuju da ih predstavlja konzul koji će zastupati multietničnost i demokratske principe svih građana BiH“.

Također će 27. februara biti održan i okrugli sto na temu „Etnonacionalizam i uporno negiranje genocida“.

#BiH