Članak

Rat je bio neizbježan, jer je Beograd htio veliku Srbiju!

Mjesec dana nakon referenduma o obnovi nezavisnosti BiH 1. marta 1992. godine SAD bile su svjesne da bez velike međunarodne vojne intervencije neće biti spriječen krvavi rat, javlja bh. novinska agenc

Samo mjesec dana nakon referenduma o obnovi nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1. marta 1992. godine Sjedinjene Američke Države (SAD) bile su svjesne da bez velike međunarodne vojne intervencije neće biti spriječen krvavi rat i agresija na BiH, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

U dokumentu koji je Centralna obavještajna agencija (CIA) početkom aprila 1992. godine pripremila za tadašnjeg predsjednika SAD Džordža Buša starijeg, a pod nazivom „Širenje krize na Balkanu: Može li se kontrolirati“, navodi se da su sukobi neizbježni, ali da se može utjecati samo na njihov intenzitet.

Dokument je nedavno objavila memorijalna biblioteka Bil Klinton (Bill Clinton) u setu deklasificiranih dokumenata o događajima u BiH od 1992. do 1996. godine.     

- Najveća prepreka miru su srpski napadi u Bosni i Hercegovini. Oni potvrđuju da Beograd ima namjeru da uključi Srbe iz susjednih republika u Veliku Srbiju – navedeno je u dokumentu direktora CIA-e.

Procjene tadašnjih čelnika američkih obavještajaca, a netom nakon referenduma i međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije i dalje su, sudeći prema ovom dokumentu uključivale mogućnost mijenjanja granica i humanog preseljenja.  

No, o tome je postojalo neslaganje unutar vlasti SAD-a. Kako se navodi u dokumentu, direktor CIA i NSA su bili na stanovištu da bilo koje mirovno rješenje za bivšu Jugoslaviju mora uključiti promjene granica republika te transfer populacije po nacionalnoj osnovi.

Međutim, pomoćnici iz Stejt departmenta, čelnici američke kopnene vojske, marinaca, i drugih obavještajnih agencija su se tome usprotivili i bili na stanovištu da promjene postojećih granica i humano preseljenje može dovesti samo do još većeg nasilja i kršenja ljudskih prava. Prema tadašnjim procjenama CIA-e, bilo je moguće da se sukobi iz bivše Jugoslavije prenesu i na Mađarsku, Grčku i Albaniju, a samo za BiH predviđali su više od dva miliona raseljenih, te stotine hiljada poginulih. 

#BiH