Članak

Sprema se akcija protiv švercera duhanom

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kako je UIO BiH, zajedno sa tržišnim i poljoprivrednim inspektorima pokrenula pr

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kako je UIO BiH, zajedno sa tržišnim i poljoprivrednim inspektorima pokrenula proces zajedničke saradnje u cilju stavljanja tzv. "crnog tržišta" duhana u BiH, pod kontrolu.

Prema podacima UIO BiH ilegalna prodaja duhana u BiH kreće se između 10 i 15 procenata od ukupne prodaje duhana, ili oko 9 i 15 tona godišnje.

- Određena količina duhana sigurno se prodana na crnom tržištu, i to na pijacama širom Bosne i Hercegovine ili putem internet portala, ali ono nije toliko kako se u posljednjih dana govorilo u medijima. UIO BiH će u 2014. godini poduzeti određene mjere kako bi se to tržište stavilo pod kontrolu - kazao je Kovačević.

U toku 2011. godine na osnovu službenih evidencija UIO „legalno tržište uvoznog i domaćeg rezanog duhana“, onog na koji su plaćene dažbine u skladu sa zakonima, iznosilo je oko 20 tona, a u 2013. godini ono je poraslo do čak 992 tone. U toku 2013. godine UIO BiH je na količinu od 992 tone rezanog duhana obračunala i naplatila dažbine (carina, PDV, akcize), od oko 38 miliona KM.

- Povećanje potrošnje duhana najvećim dijelom odnosi se na rezani duhan koji je proizveden u Bosni i Hercegovini – rekao je Kovačević.

On je dodao da treba imati u vidu činjenicu da je u ovom periodu smanjena potrošnja domaćih cigareta kao i najniže cjenovne kategorije uvoznih cigareta, te ako se problem promatra na ovaj način onda je zbog prelaska na upotrebu i kupovinu rezanog duvana od strane pušača, UIO BiH manje i prihodovala u ovom periodu jer rezani duhan još uvijek nije opterećen posebnom akcizom.

#Biznis