Članak

SDP nosi dio odgovornosti, ali ovdje nema nevinih!

Ovdje nema nevinih, SDP preuzima svoj dio odgovornosti, ali to očekujemo i od drugih stranaka i međunarodne zajednice, izjavio je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) premijer Federacije

Ovdje nema nevinih, SDP preuzima svoj dio odgovornosti, ali to očekujemo i od drugih stranaka i međunarodne zajednice, izjavio je u intervjuu za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) premijer Federacije BiH Nermin Nikšić. On je svjestan da je mandat njegove vlade protekao bez stabilne parlamentarne većine, no podsjeća da je Vlada kojom je rukovodio radila svoj dio posla, a da su problemi nastajali u Parlamentu FBiH, gdje su se mnogi ponašali kao opozicija.

- Mi smo pokušali pronaći nove političke partnere sa kojim bi realizirali iste projekte, ali je to blokirano kroz niz zloupotreba institucija. To je, međutim, nešto što je prošlo i bavljenjem sa tim nikome ne donosi bilo kakvu korist – kaže Nikšić.

NAP: Vaš mandat su obilježile nestabilne parlamentarne većine, i čini se da nikada niste imali podršku Parlamenta FBiH u punom kapacitetu. Čak vam je i izglasano nepovjerenje. Mnogi na vašem mjestu, u takvoj situaciji, odavno bi odustali. Zašto vi niste?

Nikšić: Odgovornost prema građanima Federacije BiH mi je uvijek bila na prvom mjestu, stoga za mene odustajanje nikad nije bila opcija. Odustati je najlakše, ali ujedno i najneodgovornije. Nažalost, stanje u Parlamentu FBiH je dugo vremena takvo da nema šanse da bi neka druga Vlada mogla biti izabrana i to bi značilo ulazak u neku vrstu spirale nefunkcionisanja institucija koja bi nas odvela ko zna gdje. Zajedno s kolegama u Vladi Federacije BiH, poduzimam sve što je u mojoj moći da osiguram njeno redovno funkcioniranje u interesu građana. U više navrata sam to ponavljao posljednjih dana, ali ponovit ću opet. Kompletna Vlada FBiH spremna je otići kada se pojavi neko ko će, u skladu s Ustavom i zakonima, preuzeti mandat i osigurati dalje neometano funkcioniranje Vlade Federacije BiH. Bilo bi jako neodgovorno i kukavički s moje strane kada bih sada posustao, ako znamo da prema postojećim zakonskim rješenjima bez premijera nije moguća isplata penzija, invalidnina i socijalnih davanja najugroženijim kategorijama stanovništva. Odlazak Vlade, bez jasnog plana kad i kako će doći druga, doveo bi do kolapsa i ugrozio funkcionisanje kompletne države.

NAP: MMF-u ste obećali nastavak privatizacije, šta namjeravate prodati osim manjinskih udjela Vlade FBiH u nekim kompanijama?

Nikšić: Vlada Federacije BiH je predstavnike MMF-a upoznala sa jasnim stavom da prodaja preduzeća u većinskom državnom vlastništvu ne dolazi u obzir. Ovo se odnosi i na dvije elektroprivrede i telekome.  Mi smo se obavezali, i to je svakako bio naš plan i bez MMF-a, da u ovoj godini probamo privatizirati državni kapital u firmama gdje nemamo većinski udio, pri čemu i to nećemo raditi sve dok naši ljudi u skladu sa zakonom ne uđu u ove firme i sačine detaljan izvještaj o tome šta se tamo dešava i u kakvom se stanju firme nalaze. Tu prije svega mislim na Fabriku duhana Sarajevo i „Bosnalijek“, jer kao što Vam je poznato Vlada FBiH već dugo nema svoje predstavnike u Nadzornim odborima ovih firmi.

Također, MMF je tražio da se napravi jasan dugoročni plan aktivnosti kada je u pitanju nastavak procesa privatizacije u FBiH i taj plan treba odobriti Parlament FBiH. Dakle, nikakve prodaje javnih preduzeća poput telekoma, elektroprivrede ili rudnika neće biti i ja očekujem i da Parlament potvrdi taj stav Vlade FBiH.

NAP: Ova je vlada, barem je tako od početka izgledalo, ponajbolje funkcionirala kada je bilo potrebno popuniti određene kadrovske pozicije. Zakoni su jako teško prolazili...

Nikšić: Ne bih se složio sa ovom tezom. Ova Vlada je samo prilikom utvrđivanja dva zakona bila podijeljena, dok je više od stotinu drugih usvojeno jednoglasno. Slično je i sa svim ostalim odlukama. Problemi, kada su u pitanju zakoni, nastajali su u Parlamentu, jer nažalost odnos koalicionih partnera koji čine Vladu nije bio do kraja iskren. Odnosno u Vladi su bili vlast, a u Parlamentu opozicija. To je i bio jedan od ključnih razloga zbog kojeg je došlo do pucanja Platforme i pravljenja nove parlamentarne većine, a znamo kako je to završilo. Vaša konstatacija da su zakoni teško prolazili vrijedi, dakle, samo za Parlament FBiH, ali ne i za Vladu. Pogledajte situaciju sa setom antikorupcijskih zakona koje je Vlada usvojila jednoglasno, ali oni nisu dobili potrebnu većinu u Parlamentu FBiH. Razloge za odbijanja trebaju navesti stranke čiji su zastupnici odbili podržati ovaj set antikorupcijskih zakona. Vjerujem da ćemo vrlo brzo, a nakon finalnog usaglašavanja sa Delegacijom Evropske komisije u BiH te predstavnicima pravosudnih institucija i VSTV-a, u parlamentarnu proceduru ponovo uputiti set antikorupcijskih zakona i da će oni koji stalno govore o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala dokazati da stoje iza tih riječi dajući podršku ovom setu zakona.

Da smo ove zakone usvojili prije godinu, vjerujem da bismo do sada sigurno imali okončane procese barem za neke slučajeve pljačkaške privatizacije, što je jedan od osnovnih i opravdanih zahtjeva obespravljenih radnika na ovim protestima.

Amandman na Ustav FBiH kojim se ukida zastara krivičnih djela u vezi sa privatizacijom, korupcijom i privrednim kriminalom također je jednoglasno usvojen na Vladi i uskoro ćemo imati priliku vidjeti kako će se prema tome postaviti stranke u Parlamentu FBiH. Nadam se da smo svi izvukli pouke iz posljednjih dešavanja i da će biti puno više odgovornosti, a puno manje politikanstva i demagogije.    

NAP: Vaš SDP je prvo odabrao SDA za partnera, a potom SBB, ali evo sada ste konstatirali da je i to pogrešno. Međutim, mnogi smatraju kako je najodgovorniji za trenutnu situaciju SDP. Kako vi to komentirate?

Nikšić: SDP preuzima svoj dio odgovornosti, kako za dobre, tako i za loše poteze koje je napravila vlast u kojoj učestvuje SDP. Ali očekujemo i od ostalih stranaka, ali i predstavnika međunarodne zajednice da preuzmu svoj dio odgovornosti, jer ovdje nema nevinih. Politički sistem u BiH je složen. SDP nema apsolutnu većinu ni na jednoj razini vlasti tako da nije u mogućnosti samostalno donositi odluke, već se morala praviti koalicije s drugim strankama, što je u većini zemalja uobičajena praksa.

Kao ozbiljna politička stranka koja je dobila značajan procent povjerenja građana na prethodnim izborima, nismo, niti smijemo sebi dozvoliti luksuz da institucije ove države, na bilo kojem nivou budu blokirane. Moramo razgovarati, sarađivati i tražiti rješenja za bolju budućnost ove zemlje. Platforma je prvi put da su se stranke okupile oko toga šta će raditi, a ne oko toga koje fotelje će podijeliti. Nažalost, tu nije bilo iskrenosti i to se vrlo brzo pokazalo. Mi smo pokušali pronaći nove političke partnere sa kojim bi realizirali iste projekte, ali je to blokirano kroz niz zloupotreba institucija.

To je, međutim, nešto što je prošlo i bavljenjem sa tim nikome ne donosi bilo kakvu korist. Pri čemu svi koji imaju odgovornost za moguće loše procjene moraju snositi političku odgovornost. Siguran sam da SDP nije odgovoran što se nije odlučnije krenulo u obračun sa kriminalom, siguran sam da SDP nije kriv zašto je zasutavljena reforma policije ili državne službe u FBiH, siguran sam da SDP nije zaustavio bilo kakve investicije u FBiH. Mi smo često na tim pitanjima ostajali sami i plaćali visoku cijenu zbog toga, ali vjerujem da je sazrilo vrijeme da se reformski zakoni počnu usvajati i što je još bitnije provoditi.

NAP: Šta smatrate svojom najvećom greškom i najvećim uspjehom tokom mandata?

Nikšić: Najveća greška je što u prvoj godini mandata nismo imali snage i dovoljno odlučnosti da usvojimo zakone o državnoj službi, zakon o unutrašnjim poslovima i antikorupcione zakone. Da je to urađeno tada sigurno bi brojni problemi koji su danas isplivali na površinu bili riješeni. Sigurno je da bi tada imali više vremena ali i novca da rješavamo ekfikasnije nagomilane socijalne probleme.  Kada je u pitanju uspjeh, imam nedoumica... Da li je to činjenica da je bez obzira na stalne blokade Vlada Federacije BiH u protekle dvije godine uspjela vratiti oko 230 miliona KM duga naslijeđenog od prethodnih vlada,. Ili da smo u dva navrata uspjeli povećati penzije u FBiH za po pet posto. Ili da ćemo do kraja 2014. godine imati 102 kilometra izgrađene autoceste u Federaciji BiH. Ili da je namjenska industrija za tri godine mandata ove Vlade doživjela trostruki rast. Naravno, ovo ne smatram samo svojim nego i uspjehom kompletne Vlade FBiH, pri čemu sam svjestan da se uvijek može i treba raditi bolje.  

#BiH