Članak

Da je umjesto Predsjedništva BiH gorjela Bijela kuća, ovo se ne bi dogodilo

Ko god sjedio u Predsjedništvu BiH, bio to Željko Komšić, Nebojša Radmanović ili Bakir Izetbegović, ovo se nije smjelo dogoditi – istakao je za bh. novinsku agenciju Patria Adamir Jerković direktor Ar

Ko god sjedio u Predsjedništvu BiH, bio to Željko Komšić, Nebojša Radmanović ili Bakir Izetbegović, ovo se nije smjelo dogoditi – istakao je za bh. novinsku agenciju Patria Adamir Jerković direktor Arhiva FBiH. Otkriva da  su ga događaji od 7. februara uznemirili.

- Da je umjesto Predsjedništva BiH kojim slučajem to bila Bijela kuća, svi Amerikanci bi to spriječili i vjerujem da se ovako nešto ne bi dozvolilo – potcrtava Jerković.

Podsjećamo, nakon što je stradao Arhiv BiH u nasilnim protestima od 7. februara, štete se još uvijek zbrajaju. Uposlenici Arhiva BiH i FBiH već danima rade na raščišćavanju prostorija, klasificiraju se izgorjeli dokumenti kao i dokumenti koji su uništeni u gašenju požara.

- Stradao je Depo 1, gdje je bila najvrednija građa Arhiva BiH. Izgorjeli su dokumenti zajedničkog ministarstva Austro-Ugarske, zbirka poklona i otkupa, mikrofilmovana građa, u zbirci je bilo 10-ak orijentalnih rukopisa, šteta je neprocjenjiva – navodi Jerković.

Prema njegovim riječima, nastradali su i fondovi u podrumu Predsjedništva BiH. Jedini način da se sačuva ono što je ostalo, jeste proces digitalizacije. Upravo je dobar sistem protivpožarne zaštite sačuvao Arhiv FBiH, pojasnio je Jerković.

- Zahvaljujući tome što sam se bojao vatre mi smo sačuvali značajan fond, još iz perioda Branka Mikulića. Iz cijelog svijeta dolaze nam stručnjaci, istražuju, pišu se knjige. Malo je poznato i da se dokumenti predsjednika i potpredsjednika FBiH čuvaju u našem Arhivu. Kada je bila afera oko Živka Budimira (predsjednik FBiH op.a.), nama su dokumente ispitivale sve moguće bh. bezbjedonsone agencije, ali i sam Živko Budimir – otkriva Jerković.

#BiH