Članak

Unutrašnja kontrola otkrila korumpirane službenike za strance!

Postupajući po nalogu tužioca iz Odjela III Tužilaštva BiH, policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu - SIPA proveli su akciju na širem području Mostara i Hercegovine te lišili slobode više

Postupajući po nalogu tužioca iz Odjela III Tužilaštva BiH, policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu - SIPA proveli su akciju na širem području Mostara i Hercegovine te lišili slobode više osoba i izvršili pretrese na oko 10 lokacija.  

Aktivnosti su provedene u okviru istrage o krivičnim djelima organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i iznude, a među osobama lišenim slobode su i službene osobe, dva visokopozicionirana pripadnika Službe za poslove sa strancima (SPS BiH). Kako nezvanično saznajemo, riječ je o Josipu Kvesiću i Borisu Kordiću. 

Provodeći istragu u predmetu kodnog naziva „Pelegrino“ otkrivena je organizovana kriminalna grupa, u kojoj je više osoba vršilo zloupotrebe službenog položaja i iznude koje su u vezi s boravkom i radnim statusom stranih državljana u BiH. Lišeno je slobode šest osoba i izvršeni su pretresi u općinama Mostar, Grude i Čapljina.

Prema saznanjima bh. novinske agencije Patria (NAP) uhapšeni službenici Službe za poslove sa strancima su duže vrijeme zloupotrebljavali položaj i uzimali novac i od stranaca i od bh. državljana za poslove koje bi svakako trebali raditi. Kako nam je potvrđeno, cijelokupnu aferu prvo je otkrio Inspektorat unutrašnje kontrole ove državne agencije, te je prijava proslijeđena nadležnom tužilaštvu.  

Postupajući tužilac će u zakonskom roku ispitati osumnjičene i nakon toga će odlučiti hoće li prema Sudu BiH uputiti zahtjev za određivanje mjere pritvora.

 

#BiH