Članak

Plenum spašava vlast i stranke u Kantonu Sarajevo

Informacija koju je objavila bh. novinska agencija Patria (NAP) da Skupština Kantona Sarajevo plaća iznajmljivanje sale u Domu mladih za plenume građana, šokirala je i dio demontranata, ali i razotkri

 

Informacija koju je objavila bh. novinska agencija Patria (NAP) da Skupština Kantona Sarajevo plaća iznajmljivanje sale u Domu mladih za plenume građana, šokirala je i dio demontranata, ali i razotkrila da iza svega stoji politička igra.

Naime, kako otkriva izvor bh. novinske agencije Patria (NAP), Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo donio je ovakvu odluku kako bi pronašao izlaz i kupio vrijeme, jer u ovom trenutku niti jedna stranka, pa ni SDA, SDP ili SBB BiH ne žele preuzeti odgovornost i formirati novu vladu, odnosno predložiti novog mandatara nakon što je Suad Zeljković podnio ostavku.

Razlog tome jeste činjenica da se Kanton Sarajevo nalazi u finansijskoj krizi, a da bi se riješili problemi ovog kantona moralo bi se pribjeći novim zaduživanjima. Planirano je da Kanton uzme kredit od 130 miliona KM samo da bi se popunile najveće budžetske rupe.

Faktički, kako pojašnjava izvor NAP-a, Plenum je postao izlazna strategija za stranke koje su protekle četiri godine vladale Kantonom Sarajevo i dovele ga u najveću dubiozu od Dejtona do danas.

- SDA, SDP i SBB svjesni su da situacija nije ni zadovoljavajuća tako da izbjegavaju mogućnost da se preuzmu odgovornost i predlože nekog mandatara. Tako je lakše platiti nekakav plenum, pa da građani pokušaju iznaći kakvo rješenje – kaže naš izvor.

Podsjećamo da je Skupština KS do sada usvojila zahtjeve plenuma u kojima se traži formiranje Vlade eksperata, potom revizija plaća i beneficija nosioca izvršne i zakonodavne vlasti, revizija privatizacije, te formiranje komisije za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara.

- Niko ne zna sa sigurnošću koliko će ovi plenumi potrajati. Ne zna se ni koji bi ishod mogao biti svega ovoga, jer na plenumu se još uvijek raspravlja. Sve to odgovara onima koji su i odgovorni za ekonomski kolaps i sada pokušavaju pobjeći od odgovornosti. A, u vlasti su bili i SDA i SDP i SBB i Demokratska fronta – dodao je naš izvor.

 

#BiH