Članak

Poljak Sikorski kandidat za Fileovog nasljednika

Evropske prijestolnice već su započele proces kandidiranja funkcionera za novi sastav Evropske komisije koji će biti imenovan nakon što se u maju obave izbori za Evropski parlament, saznaje bh. novins

Evropske prijestolnice već su započele proces kandidiranja funkcionera za novi sastav Evropske komisije koji će biti imenovan nakon što se u maju obave izbori za Evropski parlament, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP) iz pouzdanih izvora u Briselu. Po svemu sudeći, rasplet tih razgovora neće biti ohrabrujući za države u procesu proširenja, ponajviše BiH i Srbiju.

Naime, najozbiljnija je opcija u kojoj bi resor proširenja Evropske unije pripao Poljskoj, ili nekoj drugoj državi koja nije snažan zagovornik daljnjeg proširenja. Ukoliko to bude realizirano, najvjerovatniji novi komesar za proširenje je, kako saznajemo, Radoslav Sikorski, aktuelni šef diplomatije Poljske. On bi naslijedio Štefana Filea, aktuelnog komesara koji ima ambicije preuzeti neki drugi resor u Evropskoj komisiji.

Procjene u Briselu su da u narednom mandatnom periodu niti jedna od država neće ostvariti veliki napredak i ispuniti sve uvjete za članstvo, pa zato i nema smisla gurati na tu poziciju nekoga ko bi proširenje držao visoko na listi prioriteta. Taj je razvoj situacije, vjerovatno, kako navodi naš izvor, izbacio iz utrke za tu poziciju Miroslava Lajčaka, bivšeg visokog predstavnika, koji snažno lobira za visoku poziciju nakon izbora u EU.

- Dosta će zavisiti od uspjeha desničarskih stranaka na izborima za EU. Mnogi strahuju od njihovog rasta, te negativnog utjecaja na raspoloženje za proširenjem EU na zapadni Balkan – navodi naš izvor.

Druga utrka, koja se također tiče BiH i njenog odnosa sa EU jeste za poziciju visokog povjerenika za vanjske poslove EU, koju trenutno obavlja baronesa Ketrin Ešton. Izvori NAP-a ističu kako se Ešton gotovo sigurno neće ponovo kandidirati te da će o toj poziciji odlučiti na relaciji Berlin-Pariz.

- Ukoliko Njemačka preuzme to mjesto, to će značiti da Berlin namjerava imati aktivniju ulogu i u događajima u BiH – navodi diplomatski izvor bh. novinske agencije Patria.

#BiH