Članak

Agencija za borbu protiv korupcije BiH se niti čuje niti vidi!

Cijeli sigurnosni aparat u Bosni i Hercegovini borbu protiv korupcije mora uzeti kao prioritet, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Drago Kos, međunarodni ekspert za borbu protiv korupcij

Cijeli sigurnosni aparat u Bosni i Hercegovini borbu protiv korupcije mora uzeti kao prioritet, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Drago Kos, međunarodni ekspert za borbu protiv korupcije. Prema njegovim riječima, očito je da političari teško shvataju da će samo na taj način uvjeriti građane da ozbiljno misle voditi dražavu u kojoj će zakoni važiti jednako za sve.

No, Kos smatra da cijeli državni vrh odgovoran za tu situaciju, a posebno je razočaran radom Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije koja djeluje u okviru Ministarstva sigurnosti BiH.  

- Ta agencija je odavno osnovana, ali se za nju niti čuje niti se vidi šta radi. Ona mora konačno početi  funkcionirati i imati uvjete za rad. Ja jesam bio razočaran kada sam vidio kako je zakon kojim je ona osnovana razvodnjen, ali ono što sam vidio od tada je još gore. Očito da je to bilo samo puko ispunjavanje uvjeta za ukidanje viznog režima, a ne volja da se pokrene borba protiv korupcije – kaže Kos.

Prema njegovim riječima, teret te borbe i procesuiranja krivičnih djela iz te oblasti jeste ponajviše na pravosuđu, ali ne i samo na njima. Kos smatra da problemi postoje i u dijelu u kojem ti predmeti moraju doći do pravosuđa.

- Ima toliko različitih interesa i pritisaka na rad pojedinih kadrova policije i tužilaca da sistem jednostavno ne može efikasno funkcionirati i uzeti predmete protiv korupcije u svoj priotitet. Cijelokupan aparat mora tome pristupiti suštinski, a ne samo verbalno – kaže Kos. 

#BiH