Članak

Dr. Cerić: Bošnjaci su ostali bez velikog prijatelja

Povodom smrti predsjednik SDA Sulejmana Tihića stižu brojne reakcije.

Povodom smrti predsjednika Stranke demokratske akcije Sulejmana Tihića stižu prve reakcije, piše novinska agencija Patria.

Dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izražava saučešće njegovoj obitelji i stranci:

- Duboko me je ožalostila vijest o smrti Sulejmana Tihića. Bosna i Hercegovina i Bošnjaci izgubili su velikog prijatelja, borca i zagovaratelja jedne bolje i snažnije države. Nadam se da će Tihićeva politika i ideje, usmjereni na očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, kao i zalaganje za prava Bošnjaka, ali i za jednakopravnost svih naroda u Bosni i Hercegovini, ostati uzor i smjernice u daljem radu stranke koju je vodio i u čijem radu je učestvovao od njenih začetaka. Učim dovu da Allah Uzvišeni nagradi Sulejmana Tihića za dobra djela, oprosti mu grijehe, a njegovoj porodici podari sabur - saopćeno je iz Ureda dr. Mustafe Cerića.

Izjavu saučešća uputio je predsjednik HKD Napredak Franjo Topić koji je kazao da unatoč bolesti predsjednik Tihića, njegova smrt ga je ipak iznenadila. Kako je naveo, sa političke scene otišao je relativno mlad.

- Bio je velik političar i dobar čovjek. Ostat će upamćen kao strpljiv i tolerantan sugovornik, spreman na pozitivne kompromise. Znao je da se u Bosni i Hercegovini može samo dugim, argumentiranim pregovorima nešto pomicati naprijed. Iako je bio zatvoren i maltretiran u srpskim logorima, nikad ni javno ni privatno nije pokazivao mržnju ili osvetoljubivost prema srpskom narodu. Ustrajno je nastojao da od Stranke demokratske stranke stvara ne samo muslimansku stranku, nego bosansku stranku sa željom da u njoj budu i pripadnici drugih naroda Bi - kazao je Topić navodeći da je Tihić cijenio rad i ulogu HKD Napredak.

Pismo saučešća uputio je predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović. - Povodom smrti predsjednika Stranke demokratske akcije, u svoje i ime članova Predsjedništva Boljitka, članova stranke i simpatizera, porodici i prijateljima Sulejmana Tihića, izražavam iskrene riječi sućuti i suosjećanja. Smatram da je BiH izgubila jednog iskrenog zaštitnika ljudskih prava, integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine. Neka ovaj odlazak važne i uvažene ličnosti sve nas koji smo u procesu zaštite demokratije, ne pokoleba u toj plemenitoj i iskrenoj namjeri - saopćeno je.

SBB - Fahrudin Radončić

Povodom smrti Sulejmana Tihića, predsjednika SDA, Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, izražava duboku sućut članovima porodice Tihić, te njegovim bliskim saradnicima i prijateljima.

- Sulejman Tihić je pokušao da istinski reformira SDA, jača bošnjački identitet te stranke i iskreno je radio na sukladnom multietničkom životu u BiH. U tome je imao podršku javnosti i brojnih političkih institucija, a njegove napore su dodatno poštivali svi znajući da je u ratu prošao golgote logora. BiH je, nažalost, ostala bez još jednog vrijednog i upornog političara - kaže se, između ostalog, u telegramu sućuti Fahrudina Radončića.

SAUČEŠĆE VALENTINA INZKA

Visoki predstavnik Valentin Inzko izrazio je svoju najiskreniju sućut porodici, prijateljima i stranačkim kolegama predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

- Sulejman Tihić će biti upamćen po svojoj predanosti Bosni i Hercegovini u kojoj će svi građani biti sigurni, slobodni i jednaki, bez obzira gdje živjeli ili koje su vjere i nacije. To je bio njegov san. Njegova spremnost na zdrave kompromise putem dijaloga će nastaviti da bude standard, kako sadašnjim tako i mnogim budućim generacijama političara u BiH. Slobodno mogu reći da je umro veliki čovjek. Njegova mudrost, otvorenost i praštanje, te duboko humanistička orijentacija čovjeka bez mržnje će mnogo nedostajati Bosni i Hercegovini. Vezalo nas je duboko međusobno poštovanje. Zbog svega toga ovo je za mene tužna i veoma teška vijest. Poslije svih patnji na ovom svijetu, neka počiva na onom svijetu u vječnom miru - poručio je Inzko.

 

#BiH