Članak

Novi pristup može deblokirati put BiH ka Evropskoj uniji!

Novi pristup EU prema BiH pokazuje kako Brisel želi, uprkos paralizi evropskih integracija, intenzivirati odnose sa našom zemljom tamo gdje je to moguće, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za NAP Igo

Novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini pokazuje kako Brisel želi, uprkos paralizi evropskih integracija zbog pitanja „Sejdić-Finci“, intenzivirati odnose sa našom zemljom tamo gdje je to moguće, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria NAP Igor Davidović, ambasador BiH pri Evropskoj uniji u Briselu.

Davidović, jedan od najagilnijih bh. ambasadora i bivši pregovarač BiH sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u tome vidi šansu za našu zemlju.

- Evropska unija nije digla ruke od BiH, a ni od priče o Sejdić-Finci. Ali, traži se neki drugi model kako bi intenzivirali odnose u dijelu gdje je to moguće. Provođenje presude „Sejdić-Finci“ je dato u nadležnost lolaknim strukturama, a i to i dalje ostaje obaveza – kaže Davidović.

Prema njegovim riječima, u tom novom pristupu koji je najavio komesar za proširenje EU Štefan File, a koji će u fokusu imati ekonomiju, prepoznaje se ono što je i ranije bilo ugrađenno u strukture odnosa BiH.

- To će sada biti intenzivirano. Lično smatram da se u svakoj situaciji mora naći izlaz koji je podjednako dobar za sve strane i ne vidim zašto ne bismo pojačali ekonomske odnose sa EU i rekonstrukciju i reforme tamo gdje je to moguće. Zašto ne bismo to radili sa EU i uz njihovu pomoć i uporno insistirali da se IPA fondovi iskoriste u punom kapacitetu – navodi on.  

Na pitanje kako je posljednji neuspjeh u pregovorima o Sejdić-Finci i odluka komesara Filea da se povuče dočekan u Briselu, Davidović ističe da je evidentno razočarenje i zabrinutost.

- Očigledna je zabrinutost evropskih institucija i formu, posebno Evropske komisije i zato je moguće da se BiH ubrzo ponovo nađe na dnevnom redu Vijeća za vanjske poslove. Nema novog optimizma, ali i ovdje su svi realistični i zato je tu ovaj novi pristup. Ima različih opcija i država članica koje pokušavaju inicirati procese koji će deblokirati evropske integracije i put BiH ka EU – navodi on.

Odgovorajući na pitanje, koliko BiH znači otvaranje dijaloga o pravosuđu, pa i ovaj novi ekonomski dijalog, kada država ostaje blokirana bez mogućnosti da zvanično podnese zahtjev za članstvo, Davidović kaže da je bolje forsirati moguće nego ne raditi ništa.

- Bilo bi mi drago kada bismo mogli umjesto uslovljavanja jednim segmetu u kojem je blokiran cijeli paket ići naprijed tamo gdje možemo – kaže Davidović.

Prema njegovim procjenama, izbori za Evropski parlament u maju, te opći izbori u oktobru u BiH će sigurno negativno utjecati na dinamiku bh. integracija.

To je vrlo realan problem. Imamo izbore za EP u maju, pa procesudu za novu komisiju i to traje nekoliko mjeseci. U to vrijeme i mi u BiH imamo izbore u oktobru. Mislim da ćemo dobar dio vremena provesti u upoznavanju partnera sa obje strane. Uvjeren sam da će agenda biti ista, ali moguće promjene intenziteta. Kakav će nova Evropska komisija imati odnos prema proširenju EU vidjet ćemo – kaže Davidović. 

#BiH