Članak

Bajramović: Protesti su devalvirani, naše oružje je štrajk

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Barajmović kazao je u izjavi za bh. novinsku ageniju Patria (NAP) da će u četverogodišnjem mandatu koji je ispred njega iskoristiti sva legalna sreds

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Barajmović kazao je u izjavi za bh. novinsku ageniju Patria (NAP) da će u četverogodišnjem mandatu koji je ispred njega iskoristiti sva legalna sredstva da minimalnu satnicu kod radnika u Federaciji BiH poveća na 6 KM.

Da bi to ostvario, njegov četverogodišnji program na čelu SSSBiH podrazumijevat će jačanje svih sindikata, koji će u svakom momentu biti spremni aktivirati štrajk radnika, kao najjače oružje sindikata u svim zemljama svijeta.

- Protesti su devalvirani. Vidjeli smo da se njima teško možete izboriti za prava ranika. Ali, štrajkovi, koji podrazumijevaju gašanje mašina i nanošenje direktne materijalne štete poslodavcu, mnogo su ozbiljnija stvar. Kada to oružje budemo imali jako i spremno, onda će se svaki poslodavac truditi da do štrajka ne dođe – rekao je Bajramović.

Na upit novinara Patrie kako komentariše optužbe da je pod direktnim utjecajem Socijaldemokratske partije odnosno premijera Nermina Nikšića, Bajramović je rekao da, osim što su obojica iz Konjica, ništa ih drugo ne povezuje.

- Tačno je da sa gospodinom Nikšićem imam jako dobru saradnju, ali kontakti sa Vladom FBiH su isključivo iz razloga da bi sindikati lakše ostvarivali svoje ciljeve i programe – rekao je Bajramović.

 

#BiH